455824
Vrouw

Ik heb gebroken met mijn familie

De een heeft bewust gebroken met een dierbare, de ander is juist verbannen uit het leven van een geliefd persoon. Elk verhaal is uniek, ontroerend en soms verbijsterend. Een ding is zeker bij de een laat het verdriet om de breuk diepe wonden achter. Bij de ander is er opluchting en rust. Hieronder een bloemlezing uit de honderden reacties die wij ontvingen op onze oproep: gebroken met een familielid.

"Ik wil mijn moeder niet meer zien"

"Ik ben een jonge vrouw van 31 met een goede carrière en een fijne relatie. Ik heb de afgelopen twee jaar in Londen gewoond en gewerkt en ben sinds zeven maanden terug in Amsterdam.

Mijn moeder is getraumatiseerd. Sinds ongeveer vijf jaar heb ik het moeizame contact met haar verbroken. Zij wil mij nog steeds niet loslaten, maar ik knok nog elke dag om mijn jeugd te verwerken en te veranderen. Tegelijkertijd moet ik leven met het gemis van een moeder. De angst te horen dat mijn moeder is overleden, voel ik elke dag. Maar het is meer de angst dat ik dan als dochter bij haar begrafenis moet zijn..."

Femke

 

"Mijn schoonouders vonden mij een sloerie"

"Mijn man heeft met zijn familie gebroken of eigenlijk zij met  ons. Ik ben 10 jaar ouder en daar waren zij niet blij mee. Toen wij een relatie kregen was hij 22 en ik 32 jaar. Zij vonden mij maar een sloerie. Nu zijn we zo'n 30 jaar verder en kun je je afvragen wat die mensen heeft bezield. Zij hebben nooit iets meer meegekregen van onze erg leuke relatie en zijn maatschappelijke en sociale ontwikkeling. Het zij zo.

Verder zijn we wel van mening dat je van een lotsbeschikking geen wilsbeschikking hoeft te maken.  Daarom hoeven zijn ouders echt nooit meer aan te kloppen bij ons met hun krokodillentranen.

Patty

 

"Mijn vader is mijn diepste wens"

"Ik zie mijn hele familie niet meer. Dit kwam door mijn scheiding, het verlies van een topbaan en het ergste; na de ziekte van mijn zoon. Er was totaal geen begrip, empathie of hulp. Iedereen liet mij in de steek.

Ik heb na twintig jaar weer contact gezocht met mijn vader, maar dat ging ook mis, mede door zijn nieuwe vrouw. Nu de Kerst in aantocht is, is het wel een enorm gemis. De rest kan mij niet schelen, maar mijn wens is om weer contact met mijn vader te krijgen. Gelukkig heb ik hele lieve collega’s die ik eigenlijk als familie zie."

Bianca den Toom

 

Gebroken met haar vader

"Sinds zes jaar heb ik geen contact meer met mijn vader. Ik woon in Canada met mijn gezin. Ik kwam destijds terug voor het programma ’Het Mooiste Meisje van de Klas’. Na de opnames van die dag wilde ik heel graag een open gesprek met mijn vader.

Dat verliep echter heel anders dan ik had gehoopt. Hij had al flink gedronken en voelde zich enorm in zijn ego aangetast. Hij ontplofte en ik durf eerlijk te zeggen dat ik echt bang van hem was. Ik bleef al die tijd hopen en dacht ’hij belt vast voor mijn dochters verjaardag, Kerst of misschien wel met Oud&Nieuw’. Helemaal niets.

Ik ben er een jaar heel verdrietig van geweest; echt in diepe rouw. De knop ging om toen ik ernstig ziek raakte en ik van wederzijdse kennissen hoorde dat hij had gezegd dat hij nog maar een dochter had, mijn lieve zusje. Toen ik een gevecht van leven op dood leverde was hij er niet voor mij. Ik ben er nu klaar mee."

Sandra de Baat

 

Spreekt dochter niet meer

"Mijn dochter en ik spreken elkaar nu ruim twee jaar niet meer. Zij is mijn enige kind uit mijn eerste huwelijk, dat 14 jaar heeft geduurd. In haar pubertijd ging alles moeilijker.

Ze wilde haar vader niet meer zien. Ik had mijn eigen bedrijf, moest mijn kost verdienen,  het huishouden doen en mijn dochter verzorgen. Toen raakte ik in een depressie. Ik gaf haar in alles haar zin. Zij werd verbaal steeds sterker en onze karakters botsten steeds meer. Ik kreeg een nieuwe vriend. Onze relatie werd steeds slechter. We hebben een keer een bemiddelingsgesprek gehad in een restaurant, binnen vijf minuten rende ik huilend naar buiten.

Onze karakters zijn zo verschillend, ze is zo zwart wit en zo principieel, ik ben wat makkelijker. Inmiddels heb ik het laatje dichtgedaan en heb er ook geen verdriet meer over."

Josee van Beek

 

Breuk na seksueel misbruik

"De definitieve breuk met mijn familie heeft vijf jaar geleden plaatsgevonden. Mijn vader heeft mijn zusters, maar vooral mij meer dan tien jaar seksueel misbruikt. In de familie werd altijd weggekeken en deed men alsof er niks was gebeurd. Hij werd door iedereen als de zorgende en liefhebbende vader gezien. Ik kon dat niet aan.

Ik heb echter nooit iets durven zeggen, maar heb mij wel zoveel mogelijk van hem gedistantieerd. Ook mijn kinderen heb ik zeer bewust bij hem weggehouden omdat ik hem niet vertrouwde. Het ’schuurde’ altijd al tussen mijn zusters en mij maar dit kwam tot een uitbarsting toen ik een boek publiceerde waarin ik de praktijken van onze vader aan de kaak stelde. Dat sloeg in als een bom en mijn zusters en de verdere familie hebben zich tegen mij gekeerd. Voor hen is hij een betere mens dan ik."

Tuky de Winter