Nieuws/Vrouw
455836
Vrouw

Weekendmaal: gegrilde aubergine met dressing

GEEN - Met het kerstdiner in het vooruitzicht zijn we al druk genoeg in de keuken. Wil je toch een bijzonder én lekker gerecht op tafel toveren dit weekend? Dan hebben wij hét perfecte recept! Deze gegrilde aubergine staat namelijk in een handomdraai op tafel en is een plaatje voor het oog!

Eenvoudige maaltijden, daar snakken we naar in deze drukke periode voor kerst. Dat een simpele maaltijd net zo lekker kan zijn als een uitgebreid feestmaal, bewijst het kookboek Honestly Healthy. Dit boek staat boordevol eenvoudige recepten die niet alleen super gezond zijn, maar waarbij het water je tevens direct in de mond loopt.

Gebalanceerd eten

Gebalanceerd alkalisch eten staat centraal in deze keukenbijbel van Natascha en Vicki. Alkalisch betekent simpelweg dat alle gerechten in dit kookboek ervoor zorgen dat je de juiste hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten binnenkrijgt. Daarnaast geven de schrijfsters je een aantal handige tips om je voedingspatroon in balans te houden.

Met hamburgers van quinoa en cranberry, chocoladebrownies met zoete aardappel en knapperige boerenkool met kaas liggen de recepten totaal niet voor de hand. Toch krijg je door de uitnodigende afbeeldingen direct zin om naar de supermarkt te hollen, je keukenshort voor te knopen en aan de slag te gaan!

Nieuwsgierig én alvast beginnen? Ga dan aan de slag met het kokosbrood, de notengranola of deze gegrilde aubergine:

Gegrilde aubergine met dressing van sumak en tahini

Ingrediënten

Aubergines

  • 2 aubergines, in rondjes van 1 cm dik
  • olijfolie, om in te kwasten
  • 2 el pijnboompitten, geroosterd
  • flinke handvol blaadjes basilicum
  • pitjes uit een halve granaatappel
  • roze Himalayazout
  • versgemalen zwarte peper

Dressing

  • 40 g tahini
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 3 el citroensap
  • 4 el heet water
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 tl sumak
  • roze Himalayazout

Bereidingswijze

Maak de dressing: doe alle ingrediënten in een kom en klop tot ze goed vermengd zijn. Proef en voeg eventueel extra zout of peper toe en zet in de koelkast tot je de dressing nodig hebt. (Je kunt de dressing maximaal drie dagen in de koelkast bewaren.)

Kwast dan beide kanten van de aubergine lichtjes in met de olijfolie en bestrooi met zout en zwarte peper. Gril de plakken aan beide kanten in een heel hete grillpan tot ze zacht en goudkleurig zijn. Of zet ze 20-30 minuten in een voorverwarmde oven van 220 graden. (Ook dit kun je drie dagen van tevoren doen: bewaar de gegrilde plakjes aubergine in de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen voor je ze opdient.)

Dien op: leg de plakjes aubergine iets overlappend op een schaal. Besprenkel met de dressing, geroosterde pijnboompitten, basilicum en granaatappelpitjes.

Dit recept komt uit het kookboek Honestly Healty van Becht, €21,95(ISBN 9789023014058).