Nieuws/Vrouw
456400
Vrouw

BlogSterren | Hellen Smit

Therapie

BLOGSTERREN - ”Moet jij niet met een professioneel iemand gaan praten?” zei iemand tegen mij toen Milou net een paar weken ziek was. Ik keek de persoon aan, zei niets maar dacht: ”Zou je dat zelf niet eens gaan doen? Misschien is er een therapie waarbij je leert je mond te houden op momenten dat dat beter zou zijn…”

Een lelijke gedachte, ik weet het. Maar mag een moeder alsjeblieft verdrietig zijn als haar kind zo ziek is? Is het zo gek dat ik compleet ontregeld was nadat ik te horen had gekregen dat Milou kanker had?

Protocol voor rouwen

Ook na het overlijden van Milou is me weleens aangeraden therapie te volgen. Het is al vaak gezegd en geschreven: Er bestaat geen protocol voor rouwen. Ieder doet dat op zijn eigen manier. De één houdt zich vast aan het geloof en is dankbaar dat hun kind in het paradijs van God verder mag leven. Voor de ander is zoveel verdriet juist weer een bevestiging dat God helemaal niet kan bestaan. Waarom wie wat gelooft, dat weet ik niet.

Ik heb diverse sites over rouwtherapie bekeken. Maar ik ken mezelf, ik ben er te eigenwijs voor. Ik zal de therapeut aankijken en denken: ”Hoe kan jij dat weten? Heb je Milou gekend? Heb je zelf ooit een kind verloren?” Natuurlijk zijn er mensen die wel baat bij therapie hebben. Het is dan extra fijn als je de juiste klik hebt met je therapeut.

Lotgenoten

Die juiste klik heb ik bij lotgenoten gevonden. Twee moeders die ook hun kind door kanker hebben verloren. Claudia heb ik in het AMC leren kennen, Andrea via onze blogs. Regelmatig heb ik contact met hen via de WhatsApp. Eén woord of teken kan genoeg zijn. We kunnen elkaar alles zeggen en vragen.

Laatst had ik met Andrea afgesproken voor een lunch in haar woonplaats. Ik stapte bij haar in de auto, want zij wist de weg naar een leuke lunchroom. Ons gesprek ging meteen diep. De route was ze spontaan vergeten maar via diverse omwegen bereikten we toch het restaurant. We hebben daar uren gezeten. Uitgepraat raken we nooit. We hebben het over álles en schateren het soms uit. Als iemand ons zou hebben afgeluisterd zou die persoon er niets van begrijpen. Het ene moment diep verdriet en het volgende moment tranen van het lachen.  

Toen ik weer thuis was kreeg ik een berichtje: €15 voor een psychologisch moment is een schijntje! Paar uur inclusief lunch… krijg je nergens!! Dank je voor het aanhoren en het delen. Dikke kus.

Lees ook de blog van Hellen's dochter, Milou

Alle BlogSterren van VROUW

 Anne-Mieke Bovelett (43)

 is getrouwd, ondernemer, projectmanager en 'webnerd op hakken'. Anne-Mieke deelt haar reis naar een gezonder leven, van 101 kilo naar 70 kilo, door het aanpassen van haar eetpatroon.

  • Blogdag: maandag

Lees alle blogs van Anne-Mieke hier!

 

Anneke de Vocht-Vink (55)

is getrouwd en moeder van een dochter en zoon. Nadat ze borstkanker overwon, wil Anneke haar leven anders indelen. Om te beginnen loopt ze in mei zo'n 800 kilometer naar Santiago de Compostela!

Blogdag: zaterdag

Lees alle blogs van Anneke hier!

 

Hellen Smit-de Dood (45)

 is reisadviseur en moeder van vier kinderen waarvan dochter Milou op haar 17e overleed. In haar blogs vertelt Hellen welke impact Milou's ziekte en overlijden heeft op haar gezin.

Blogdag: zondag

Lees alle blogs van Hellen hier!

 

Herma Timmer (41)

 woont samen en is moeder van twee dochters. Na haar strijd tegen borstkanker leeft ze met één borst. Ze wil in haar blogs bewustwording creëren, bijvoorbeeld op het gebied van siliconenprotheses.

Blogdag: donderdag

Lees alle bogs van Herma hier!

 

 Marieke Koppes (29)

 is getrouwd en moeder van twee zoons. Marieke is vastbesloten haar dertigste levensjaar te voorzien van wat 'Spaanse peper': het moet groots, meeslepend en magisch gaan worden!

Blogdag: woensdag

Lees alle blogs van Marieke hier!

 

 Debbie Mast (25)

 is getrouwd en hard bezig zwanger te worden. Dat dat meer voeten in de aarde zou hebben, had ze niet verwacht. In haar blogs deelt ze haar traject naar, hopelijk, een eigen kindje.

Blogdag: dinsdag

Lees alle blogs van Debbie hier!