Vrouw/Praat Mee
45701670
Praat Mee

Moet schoolzwemmen weer verplicht worden gemaakt?

schoolzwemmen, zwemles, verplichten

schoolzwemmen, zwemles, verplichten

Meisje van 8 verdronken in de zee of Jongetje (5) verdrinkt in zwembad. Het zijn nieuwsberichten die we niet willen lezen, maar wel nog altijd voorkomen. De Reddingsbrigade signaleert een trend: sinds het schoolzwemmen niet langer verplicht is, gebeuren er meer ongelukken en dat moet anders: haal het schoolzwemmen weer terug.

schoolzwemmen, zwemles, verplichten

schoolzwemmen, zwemles, verplichten

De basisschool waar ik opzat, deed niet aan schoolzwemmen. Wel hadden we iedere week 'wateractiviteiten’='. Met een grote bus werden we opgehaald en naar het zwembad gebracht om een uurtje in het bad te plonzen, spelletjes te doen en wedstrijdjes watertrappelen te houden. Dit werd gedaan om zo vertrouwder te raken met het water.

Zwemmen buiten schooltijd

En dat is belangrijk, vindt ook De Reddingsbrigade. Iedere zomer stijgt het aantal zwemongelukken, waar ook kinderen bij betrokken zijn. Wij Nederlanders kunnen steeds minder goed zwemmen en volgens De Reddingsbrigade houdt dat verband met het feit dat scholen bijna niet meer schoolzwemmen aanbieden. En naar alle waarschijnlijkheid wordt die daling de komende jaren nog verder ingezet, blijkt uit cijfers van het Mulier Instituut.

Sinds 1985 is het niet langer verplicht voor scholen om tijdens lesuren schoolzwemmen te geven. Dientengevolge zijn steeds minder scholen dat gaan doen. Het kost veel tijd en het zou ten koste gaan van andere vakken. Ouders zouden er zelf voor moeten zorgen dat hun kinderen leren. Buiten schooltijd om.

Praat mee

Wat vind jij? Moet het verplichte schoolzwemmen weer ingevoerd worden? Of vind je dat zwemles gewoon bij de ouders ligt? En is verdrinking alleen te wijten aan het feit dat het verplichte schoolzwemmen is afgeschaft? Of spelen er volgens jou ook andere factoren mee? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.