Vrouw/Mama
457348701
Mama

'Maham, doe die mobiel nou even weg!'

moeder belt en verschoont tegelijkertijd haar baby

moeder belt en verschoont tegelijkertijd haar baby

Ik heb een baan waarvoor ik nu eenmaal veel op mijn telefoon moet kijken. Ook in het weekeinde als ik dienst heb. Een veel gehoorde uitspraak bij ons thuis is dan ook 'Maham, doe die mobiel nou even weg!' Het goede voorbeeld op het gebied van telefoongebruik geef ik dan ook niet. Orthopedagoog Mariëlle Beckers van Buro Bloei! geeft raad.

moeder belt en verschoont tegelijkertijd haar baby

moeder belt en verschoont tegelijkertijd haar baby

Ik voel me aangesproken door het bericht dat de Amerikaanse lerares Jen Adams Beason deelde op Facebook naar aanleiding van een gesprek met kinderen in haar klas over het telefoongebruik van hun ouders. "Ik haat mijn moeders telefoon en ik wilde dat ze er nooit een had gehad", schrijft een van de kinderen. Een ander vertelt: "Ik vind de telefoon stom, omdat mijn ouders er elke dag mee bezig zijn. Een telefoon is soms een hele slechte gewoonte."

Werkplek

Er hoort een treurige tekening bij van een sip kijkend gezichtje. Het sippe gezichtje heeft de tekstballon 'Ik haat het'. Beckers: "Begrens het telefoongedrag voor jezelf. Als je voor werk veel op je telefoon moet ga dan ook op een werkplek zitten en leg uit dat je daarom de telefoon nodig hebt. Als je, terwijl je aan het werk bent, op de bank zit met je kind én je telefoon heb je niet de onverdeelde aandacht voor je kind.

Volgens Beckers is het belangrijk dat een ouder het goede voorbeeld geeft. "Dus niet tijdens het eten even snel iets checken, of op de fiets bellen. Je wil ook niet dat jouw kind dit doet. Begrens het gebruik van je mobiel. Werk efficiënt.

Aandacht

Ga niet je social checken, dan ben je zo een uur verder zonder dat je aan je werk toe bent gekomen. Als je zelf het goede voorbeeld geeft, kan je kind zelf ook makkelijker de telefoon wegleggen als het huiswerk moet maken.

Als je je kind ophaalt uit school, niet semi nog aan het werk zijn. Je kunt wel zeggen: 'Mijn telefoon staat aan'. Het kan zijn dat er iemand belt, maar ga niet je mail checken. Dan kun je je kind net zo goed niet ophalen en naar de naschoolse brengen. Het heeft allemaal met aandacht te maken. Kinderen voelen het als je met je gedachten ergens anders bent.

Speeltuin

Het kan zijn dat je kind een fantastische truc doet in de speeltuin en jij net een mail aan het schrijven bent. Dus maak afspraken. Bij ons thuis is het bijvoorbeeld de afspraak dat niemand 's ochtends op zijn/haar telefoon kijkt vóór iedereen klaar is om naar school/werk te gaan.

Ik heb een houten bakje waar de telefoons in gaan. Als we eten gaan de telefoons ook in dat bakje, en als we uit eten gaan in de broekzak. Dan hebben we aandacht voor elkaar, luisteren we naar elkaar en kijken elkaar ook aan."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.