457471
Vrouw

Naaien is hip

Kleding naaien is niet stoffig meer, zoals een aantal jaar geleden. Het is nu hipper dan ooit. Naaicursussen zijn overboekt en hebben een wachtlijst van meer dan een jaar. Dus het wordt tijd om die oude naaimachine weer van zolder te halen en patronen te verzamelen.

Kleding naaien had een lange tijd een slecht imago, alleen saaie mensen zouden nog hun eigen kleding maken. Maar het is weer in opkomst. Naaicursussen zijn erg populair, ook bij jongeren, meldt Metro. Vrouwen willen graag weer zelf kleding gaan maken, want het is uniek. Vrouwen van rond de 30 willen graag zelf kleding maken voor hun jonge kinderen, zodat zij op het schoolplein geen klasgenootjes in dezelfde outfit tegenkomen. Ook worden mensen zich meer bewust van hoe kleding uit de grote winkelketens gemaakt wordt, in welke omstandigheden. Daar willen zij niet aan meewerken. Breien is al een langere tijd weer hip, er zijn zelf breicafés geopend. Op internet zijn talloze breipatronen te vinden, bijvoorbeeld uit films.

Naaien voor iedere leeftijd

Zo is er een vrouw van 99, Lillian Weber, die elke dag in de weer is met haar naaimachine voor kinderen in nood. Zij wil dat die kinderen ook een keer iets moois hebben om aan te trekken. Door de jaren heen heeft de oude vrouw al meer dan 840 jurkjes genaaid voor ‘Little Dresses for Africa’. De vrouw hoopt dat zij de 1000 jurkjes kan bereiken. Iedere dag begint ze aan een nieuw jurkje. Na een korte middagpauze maakt ze het kleurrijke kledingstuk aan het einde van de dag af. Ze probeert de jurkjes snel te naaien, maar toch wil ze aan ieder kledingstuk iets speciaals voegen, om die kinderen blij te maken.

Zou jij ook weer willen naaien? En net als de oude vrouw kinderen in nood helpen?