Nieuws/Vrouw
457492
Vrouw

Praat mee

Wat zíet ze in hem?

De mannen in kwestie zijn vaak niet de knapste, al helemaal niet de jongste en soms niet eens de charmantste. En toch komen rijke mannen met gemak aan de (jonge, mooie!) vrouw. Hoe zit dat?

Ze zijn te spotten in jachthavens: oudere heren met een vrouw die hun dochter had kunnen zijn. Ook de VIP-lounge van Schiphol, de Miljonair Fair en het glamour charitygala zijn de natuurlijke habitat van de heer met levenservaring en een dikke bankrekening, vergezeld door een groen blaadje dat zichtbaar veel tijd in de sportschool en bij de kapper doorbrengt.

Je zou denken dat zo’n vrouw makkelijk een leuke leeftijdgenoot kan scoren, maar toch vallen ze voor een ouder alfamannetje. Een vadercomplex of speelt er meer? "Ik weet dat er mensen zijn die mij een goudzoeker vinden. Zijn kinderen en zijn ex voorop," zegt Jessica (29), die parttime in een beautycentrum werkt en een relatie heeft met een 47-jarige man die in de Quote 500-lijst staat. "Rationeel gezien vind ik achttien jaar leeftijdsverschil ook veel. Aan de andere kant is hij de interessantste man die ik ooit heb ontmoet. Dat telt ook."

Op zoek naar zekerheid

Dat vrouwen nogal eens op rijke, machtige mannen vallen, kan vele redenen hebben. Zo is echte liefde een optie. “Er kan natuurlijk echt een vonk zijn overgesprongen," zegt psychologe Ria Hulzebos. "Maar in veel gevallen zal het vooruitzicht op een comfortabel leven ook een rol spelen. Van een veilige, welvarende omgeving waarin eventuele kinderen zorgeloos kunnen opgroeien. Dit klinkt onvoorstelbaar ongeëmancipeerd, maar vlak de invloed van genen op de partnerkeuze niet uit. De menselijke soort is zo ver gekomen door voor de voortplanting juist die partners te selecteren die het meeste kans bieden op overleven. Dit speelt, al dan niet bewust, nog altijd een rol in de aantrekkingskracht van de andere sekse."

Wat 'thuisvrouw' Ellen (32) betreft, die ook een bemiddeld man (46) aan de haak heeft geslagen, speelt er echt wel wat meer: "Als ik niets voor hem zou voelen, zou ik het in bed niet uithouden. Er is zeker sprake van aantrekkingskracht, zo berekenend ben ik nu ook weer niet. Maar ik heb mijn ouders zien sappelen en in mijn eerste huwelijk gaf geldgebrek ook altijd stress. Ik kan niet ontkennen dat het idee om zonder geldzorgen te kunnen leven aantrekkelijk was toen ik hem leerde kennen. Ik hoef echt geen jacht aan de Rivièra, maar het is wel fijn om zonder buikpijn boodschappen te kunnen doen of een tuinman in te schakelen in plaats van zelf te moeten spitten"

De rijke, rijpe man in kwestie haalt ook iets uit zo’n relatie. "Om te beginnen seks, niet onbelangrijk in het leven van een succesvol man, die vaak een overmatige hoeveelheid testosteron en adrenaline door zijn lijf voelt stromen," zegt psychologe Ria Hulzebos. "Daarnaast zijn de vrouwen in kwestie meestal jonger. Dit is goed voor het mannelijk ego. En genetisch gezien is zo’n relatie kansrijk om kinderen mee te verwekken: ook een instinctief erfenisje in ons DNA. Tegenover de buitenwereld geeft het status om op leeftijd nog jonge, aantrekkelijke vrouwen te kunnen veroveren. De relatie wordt bovendien makkelijker en leuker voor de man, omdat zij hem vaak tegemoet komt. Een beetje zorgzaam, inschikkelijk type past beter bij een heel succesvolle man dan een kenau die eisen stelt en erop staat dat hij een papa-dag regelt, zodat zij lekker op zijn kosten naar de spa kan."

"Ik val hem echt niet lastig met het huis, familieperikelen of de zwemles van de kinderen," zegt Simone (34), getrouwd met de directeur (50) van een bouwbedrijf. "Dat zijn dingen die ik prima zelf kan regelen. Geweldig als hij mee kan naar de tienminuten- gesprekken op school, maar als hij nog moet werken is dat ook oke, dan praat ik hem later wel bij. Mijn baan is zorgen dat hij zich thuis kan ontspannen. Hij doet al zoveel, het zou idioot zijn om te verwachten dat hij ook nog eens gaat strijken."

Aanzien is besmettelijk

Dat macht aantrekkelijk is, heeft eveneens te maken met charisma. Sommige machtige mensen, zoals Bill Clinton, hebben dat van zichzelf, anderen krijgen het door hun entourage. Geen man is machtig in zijn eentje, hij wordt altijd omringd door een staf met jaknikkers. Rijke, succesvolle mensen worden aantrekkelijk en intrigerend gevonden, macht wordt zo een beetje besmettelijk: als je ermee omgaat, straalt het ook op jou af. "Ik werk als assistent voor een rijke ondernemer die meestal prive vliegt," zegt Larissa (28), "dus ik ken de VIP-lounges van veel vliegvelden. Stewardessen draaien om hem heen alsof hij George Clooney is! Laatst vloog ik met mijn vriend – niet rijk of machtig – voor een korte vakantie in de economy class. Ik werd herkend, naar de VIP-lounge gehaald en meteen ge-upgrade. Heel lekker maar ook wel raar, want ik stel verder niets voor. In Nederland mogen we graag denken dat iedereen gelijk is, maar hier is net zo goed sprake van een klassenmaatschappij: wie rijk is, heeft een makkelijker leven.” Een relatie met een machtige man is niet altijd even makkelijk. Ze zijn vaak vrij dominant ingesteld - anders kom je niet zo ver in het leven. Daarnaast vinden ze hun werk heel belangrijk, wat ten koste kan gaan van hun priveleven. En ze nemen het niet altijd even nauw met trouw.

"Aan de ene kant vond hij het leuk om me te verwennen en met me te pronken," zegt Laura (41), die gescheiden is van een IT-miljonair (58) en nu leeft van de partneralimentatie.

"Aan de andere kant liep hij altijd te schelden als ik 'zijn' geld uitgaf, ook al was het aan een nieuwe grasmaaier voor 'zijn' tuin. Feit is dat je in zo’n relatie niet gelijkwaardig bent: het huis was ingericht naar zijn smaak en we gingen op vakantie volgens zijn voorkeuren.

Ik ging het steeds moeilijker vinden om me altijd maar aan te passen. Uit het feit dat hij niet bereid was me een beetje tegemoet te komen, blijkt wel dat hij niet zoveel van me hield als ik hoopte. Uiteindelijk zei hij dat hij 'recht had op een affaire', omdat ik in bed niet alles wilde wat hij wilde. Ik zou graag zeggen dat ik me een stuk beter voel nu ik zelf mijn leven kan bepalen. Ma ar in werkelijkheid mis ik ons mooie grote huis en alle gemakken. Dan voel ik me wel een verwend kreng, maar ik wil er niet over liegen."

"Er zijn inderdaad grenzen aan de mate waarin macht opwindend wordt gevonden," zegt de psychologe. "Het vraagt om nogal wat doorzettingsvermogen, om niet te zeggen masochisme, om het aan te leggen met een rijke, machtige man die bijvoorbeeld buitengewoon grof is.

Daarnaast worden vrouwen steeds zelfstandiger en financieel onafhankelijker. Als je je eigen boontjes kunt doppen, hoef je voor een beetje comfort niet aan te haken bij iemand die je vader zou kunnen zijn of die je niet goed behandelt. Er zullen altijd wel vrouwen zijn die opkijken naar oudere machtige mannen en daar veiligheid bij hopen te vinden, of die zo een luxe leven hopen te krijgen.

Maar zoals gezegd, vrouwen krijgen zelf steeds meer macht. En wie eenmaal een zekere mate van 'girlpower' heeft, gaat in een relatie andere prioriteiten stellen en merkt dat ze als machtiger persoon zelf mensen aantrekt. Machtige, al dan niet oudere mannen zullen hierdoor toch al snel iets van hun allure verliezen. Ook dat is evolutie."

GEEN DOM BLONDJE

Een vrouw die een machtige en/of rijke oudere man weet te strikken, is – in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht – meestal geen luie dombo. Zo’n vrouw beseft dat een succesvolle man van nature een jager is. Meteen toegeven vindt hij niet spannend, daarom zal ze een beetje flirten om zijn belangstelling te wekken, maar hem daarna zijn best laten doen om haar te veroveren.

Daarnaast beweegt dit type vrouw zich vaak al enigszins in het netwerk van de man in kwestie en kan zich daar handhaven. Dat vraagt om sociale vaardigheden en behoorlijk wat algemene ontwikkeling: ze moet een gesprek kunnen voeren zonder dat hij gaat geeuwen. Ten slotte is ze fit en zorgt ze goed voor zichzelf: dit vergroot haar aantrekkelijkheid en zo wordt het eerste contact makkelijker gelegd.

MACHT & ONTROUW

Mensen met een bepaalde macht bedriegen vaker hun partner, volgens onderzoek van Joris Lammers, professor sociale psychologie aan de Universiteit van Tilburg.

Dat heeft verschillende redenen. In de eerste plaats is er een sterk verband tussen gezag en zelfvertrouwen: we kijken op naar dit soort types. Machtige mensen hebben in verhouding ook vaker te maken met adrenalinepieken die verslavend kunnen werken: een slippertje past naadloos in die behoefte aan bevrediging. Ze zijn meestal ook assertiever, ervaren minder stress en voelen minder remmingen dan iemand met weinig macht. Bovendien hebben ze meer gelegenheid: ze reizen in verhouding vaker zonder partner en verblijven in hotels.

Ten slotte nemen machtige mensen meer risico’s: ze richten zich meer op het positieve en minder op de negatieve gevolgen van hun acties.

 

Lees meer verhalen in VROUW 34!

Wat vind je van deze mannen en vrouwen? Wellicht ken je vrouwen die met een rijke man gaan. Hoe is dat? Praat mee!