Nieuws/Vrouw
457502
Vrouw

Gezond eten | Voedingsadvies

Blije baby met flesvoeding op basis van geitenmelk

ADVIES - Zit je met je handen in het haar omdat je geen borstvoeding aan je baby kunt geven en je kindje niet goed reageert op reguliere flesvoeding? Dan is babyvoeding op basis van geitenmelk wellicht een oplossing.

Europa

Geitenmelk wordt veel beter verteerd dan koeienmelk en is daardoor een baby vriendelijk alternatief. Sinds begin dit jaar is in heel Europa flesvoeding op basis van geitenmelk verkrijgbaar.

Wij zijn daarmee één van de laatste continenten want in de rest van de wereld wordt er al eeuwen lang volop gebruik gemaakt van de melk van deze kleine viervoeter.

Dat de melk niet alleen goed is voor baby geitjes maar ook voor onze eigen kleintjes, bewijzen diverse onderzoeken op basis waarvan de wetgeving is aangepast en er nu dus ook zuigelingenvoeding van geitenmelk verkrijgbaar is.

 

---

Hoe goed is een koolhydraatarm dieet?

---

Gezond

Borstvoeding is de beste en meest geschikte voeding voor je baby. In moedermelk zit precies de goede verhouding eiwitten, vetten en mineralen die je kindje nodig heeft om te groeien en zijn of haar immuunsysteem op te bouwen.

Soms lukt het helaas niet om je baby op deze natuurlijke manier te voeden. In dat geval is het een hele geruststelling dat er een zeer goed alternatief op de markt is, dat bijna identiek is aan borstvoeding. Flesvoeding op basis van geitenmelk. Geitenmelk heeft een eiwitprofiel dat, in tegenstelling tot koemelk, het meest lijkt op dat van onze eigen moedermelk.

Omdat de vetbolletjes in geitenmelk een stuk kleiner zijn is het veel makkelijker verteerbaar dan melk van koeien. En dat is wel zo fijn voor je baby wiens darmpjes zich nog volop moeten ontwikkelen.

---

Alles over  zwangerschap & bevallen

---

Vetten

Het spijsverteringsenzym lipase breekt de vetten in geitenmelk makkelijker af, niet alleen door de afmeting van de vetbolletjes, maar ook door het hoge gehalte korte en middellange vetzuren in de melk.

Daardoor kunnen voedingsstoffen en mineralen beter worden opgenomen, wat ideaal is voor baby’s omdat hun darmpjes nog niet goed werken. Het ligt beduidend minder zwaar op de maag dan koemelk, dat tot nu toe de basis vormde voor de meeste flesvoeding.

Koemelk veroorzaakt bij veel baby's darmkrampen en andere klachten zoals huiduitslag en diarree. Geitenmelk komt qua samenstelling het dichtst bij moedermelk en is dan ook het meest natuurlijke alternatief.

 

---

Alles over gezond eten

---

Blije baby

Huilt jouw baby veel omdat hij of haar last heeft van krampjes, huidproblemen of diarree, probeer dan eens flesvoeding op basis van geitenmelk.

Ook peuters die niet goed reageren op koemelk kun je geitenmelkse producten geven. Omdat het eiwitprofiel van de melk beduidend minder allergenen bevat dan koemelk is de kans op een allergische reactie bijzonder klein.

Kies het liefst voor biologische geitenmelk zodat je bijdraagt aan een goed leven voor de dieren en een optimale hoeveelheid voedingsstoffen aan je kindje geeft.

 

Onderzoek

Uit onderzoek,waarbij de groei en ontwikkeling van 200 baby’s werd vergeleken, blijkt dat geitenmelk zeer geschikt is als eiwitbron voor zuigelingen.

Andere onderzoeken laten zien dat deze melk een prebiotische werking heeft en het immuunsysteem bevordert. Bovendien is het een goede bron van vitaminen en mineralen en verhoogt het de opname van ijzer en calcium.

Er zit vier keer zoveel vitamine A en twee keer zoveel vitamine D in geitenmelk. Ook bevat het meer fosfor, kalium, zink en magnesium. Flesvoeding op basis van geitenmelk sluit hiermee goed aan op de spijsvertering van baby's.

Nieuw-Zeeland

Het summum onder babyflesvoeding is geitenmelk uit Nieuw-Zeeland, waar loslopende geitjes specifiek voor deze voeding worden gefokt en gevoerd.

Ze grazen in een nog nauwelijks door milieuvervuiling aangetaste omgeving en de melk wordt volgens zeer hoge kwaliteits- en hygiëneregels geproduceerd. De Nieuw-Zeelandse geitenmelk is daardoor zelfs iets beter verteerbaar dan de Europese, omdat de vetbolletjes nòg kleiner zijn.

 

Extra informatie:

In de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland is babyvoeding op basis van geitenmelk al jaren verkrijgbaar. Sinds half februari staat de Europese Commissie flesvoeding op basis van geitenmelk voor zuigelingen ook in Europa toe*. Ook de European Food Safety Authority (EFSA)** en de  Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) zijn meegegaan met dit besluit.

 

*Bron

**Bron2

 

 

Beginnen met bewegen? Bekijk dan onze

zes-weken-fit-challenge!

 

 

Meer info op:

www.prowellness.nl 

Rolien Scheepbouwer is voedingsdeskundige en gezondheidscoach. Zij heeft een praktijk in Amsterdam. Voor VROUW behandelt zij elke week een onderwerp.

Heb jij ook een vraag/opmerking voor Rolien? Mail die dan naar gezondleven@telegraaf.nl