Nieuws/Vrouw
457979
Vrouw

Verjoningscoach

Voor altijd jong

GEZOND - Het is een ideaal dat velen nastreven en maar weinigen ook echt bereiken: voor altijd jong blijven. Het lijkt een mythe, maar volgens verjongingscoach Jesse van der Velde kun je je leeftijd zeker beïnvloeden door veroudering tegen te gaan. En zo doe je dat.

Door andere keuzes te maken op het gebied van voeding en beweging kun je zelf heel veel doen om vroegtijdige veroudering tegen te gaan.

---De grootste fabels over voeding op een rij---

Op zich heeft ons lichaam de mogelijkheid om 100 tot 120 jaar oud te worden. Ik durf te stellen dat wij ons lichaam in een zodanige conditie kunnen brengen dat alle voorwaarden er zijn om die hoge leeftijd ook te bereiken. En om in elk geval de jaren die daaraan vooraf gaan, fit en energiek door het leven te gaan.

Gezonde voeding zorgt ervoor dat de processen die veroudering versnellen, geen kans krijgen. Voeding heeft vooral impact op de hormoonbalans in ons lichaam, waardoor de een kan eten wat hij wil en dun blijft, terwijl de ander weinig eet en toch maar aankomt. Dit hoef je niet te accepteren als een gegeven: met de juiste voeding kun je de disbalans in je hormoonhuishouding herstellen en krijg je er een gezond functionerend lichaam voor terug.

De basis voor goede gezondheid

Sinds je jong was, is je lichaam al een paar keer vernieuwd. Elk jaar wordt circa 90 procent van je lichaamscellen vernieuwd. De bouwstoffen daarvoor haalt je lichaam uitsluitend uit je voeding. Niet zo moeilijk om te bedenken dat echt goede voeding de beste basis vormt voor je gezondheid.

Het gaat erom je lichaam op celniveau te geven wat het nodig heeft. Een lichaamscel heeft in essentie maar drie dingen nodig om te overleven: zuurstof, voedingsstoffen en de gelegenheid om afvalstoffen af te voeren. Het kan zijn dat het meeste wat je nu op een dag eet, je lichaamscellen eerder belast dan opbouwt.

Simpele vraag die je jezelf kunt stellen

Vraag je bij alles wat je eet de komende dagen eens af: wat voegt dit toe aan mijn gezondheid? Deze simpele vraag kan je enorm helpen bij lastige keuzemomenten. Denk daaraan als je boodschappen gaat doen. Als je blik in het tankstation langs de candybars, de zakjes drop en de saucijzenbroodjes glijdt – en je toch kiest voor de minitomaatjes! Of wanneer je met familie in  het restaurant zit en in plaats van pizza of lasagne kiest voor de maaltijdsalade. Gezond eten is net zo gezellig!

Succes!

 

Jesse van der Velde

is de eerste verjongingscoach in Nederland, en schreef onder meer het boek "Voor Altijd Jong". (De eerste twee hoofdstukken kan je nu gratis downloaden op  www.vooraltijdjong)