458118
Vrouw

Landelijke Stiefmoederdag

'Help! Ik ben stiefmoeder!'

Zaterdag was de landelijke Stiefmoederdag in Houten, georganiseerd door Stichting Stiefmoeders. Hulpverleners en stiefmoeders kwamen bij elkaar om over de problematiek van het stiefmoederschap te praten.

Want de stiefmoeder heeft geen gemakkelijke rol binnen het gezin. Gemiddeld stranden bij samengestelde gezinnen twee op de drie relaties, meldde De Telegraaf onlangs. Maar hoe zit het eigenlijk met de rol van de vader, oftewel jouw partner?

Steun van partner

Maaike van Goethem, initiator en voorzitter van de Stichting Stiefmoeders, ziet een belangrijke rol weggelegd voor de vader in de acceptatie van de stiefmoeder: "Het stiefmoederschap kan het slechtste in je naar boven halen,” vult Heybroek aan. ,,Vooral als je geen steun van je partner krijgt. Als ouder kun je vaak niet objectief naar je eigen kind kijken. Als stiefouder wel.”

Verhouding stiefdochter en stiefmoeder

Dat de komst van een nieuwe vrouw, anders dan De Moeder, binnen een gezin problematisch kan zijn, ziet Ietje Heybroek ook. Zij is al 25 jaar stiefmoeder en heeft een praktijk voor relatietherapie met als specialiteit stiefgezinnen. Heybroek: "De verhouding tussen stiefmoeder en stiefdochter ligt vaak gevoelig. Mijn man en mijn dochter zijn twee handen op één buik, maar zijn dochter en ik, dat was lange tijd lastig. Dochters zijn bang dat ze geen aandacht meer krijgen van hun vader. Andersom zijn stiefmoeders vaak jaloers op de vader-dochterband."

Ben jij stiefmoeder? Hoe gaat jouw partner om met de nieuwe gezinssituatie? Steunt hij jou onvoorwaardelijk of merk je dat hij zijn eigen kinderen voortrekt? En zijn jullie het eens over de manier van opvoeden van zijn, dan wel jouw kinderen? En heb je nog tips voor andere stiefmoeders? Praat met ons mee!

Lees meer over het stiefmoederschap:

Volg VROUW ook op Hyves, Facebook, Twitter en Google+!