458191
Vrouw

Praat mee!

'Ik dronk mezelf bijna dood'

GEEN - Ondanks de verhoging van de alcoholleeftijd, neemt het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandt nog steeds toe. VROUW sprak met twee slachtoffers over hun ervaring met comazuipen.

Vanaf januari dit jaar mogen tieners geen alcohol meer drinken, maar ook daarvoor werden ouders met campagnes gewezen op de gevaren van alcohol. Desondanks blijft het aantal compazuipers in ons land stijgen. Vorig jaar kwamen 713 jongeren met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis terecht.

Voorpret

De inmiddels 21-jarige Melissa * was een van die jongeren. Een grote hoeveelheid tequilla werd haar in haar tienerjaren fataal. "Ik was een jaar of zestien. Er stond een leuk feestje op de planning en samen met mijn vriendinnen was ik gezellig aan het tutten. Je kent het wel haren in de krul, een flinke laag make-up en een en al gezelligheid.

In tegenstelling tot mijn vriendinnen was ik al snel klaar en om de tijd te vullen, besloot ik het alvast op drinken te zetten. Een glas pakken? Daar had ik geen zin in, dus ik zette de fles tequila aan mijn mond. Hoewel ik thuis wel eens een glaasje wijn had gedronken, realiseerde ik me op dat moment niet dat het hier ging om hele sterke drank.

Niet zo gek dus, dat het na een aantal slokken mis ging. Ik werd misselijk, duizelig en had het gevoel dat de alcohol uit mijn lichaam moest.

Zwarte vlek

Wat er daarna is gebeurd, weet ik niet meer. Mijn vader heeft mij opgehaald en mijn moeder, die in het ziekenhuis werkt, constateerde vrijwel direct een alcoholvergiftiging. Ik voelde me ellendig, kon niets binnenhouden en had last van mijn slokdarm, die door de tequila een flinke optater heeft gehad. En nog steeds heb ik daar wel eens last van.

De schrik zat er bij mijn ouders en vriendinnen goed in, maar ook op mij heeft het incident indruk gemaakt. Iedereen had het erover en de de wildste verhalen gingen de ronde. Het was een goede les. En natuurlijk drink ik nog wel eens een glaasje, maar de sterke drank? Die ik raak ik niet meer aan!"

Stiekem drinken

Hetzelfde overkwam de 20-jarige Marloes *. "Het begon allemaal heel onschuldig met feestjes op de hockeyclub. Op weg naar deze feestjes dronk ik met mijn vriendinnen alvast een slokje op de fiets, zodat onze ouders het niet zouden merken. Ondanks dat we nog geen zestien waren, wisten we altijd wel aan drank te komen.

Dit ging lang goed, tot de zomervakantie aanbrak. Samen met een vriendin ging ik, zonder te hebben gegeten, naar een heuse beachparty in de stad. Hier kregen we de ene na de andere cocktail van een wel erg knappe barman. Echt zuinig met de alcohol was hij niet, waardoor wij, lichtelijk aangeschoten onze avond voortzetten in de kroeg.

Ziekenhuisopname

Wat een leuke avond had moeten worden, eindigde in een nachtmerrie. Door de warmte en de drukte in de kroeg ging ik na binnenkomst vrij snel knock out. Ik was niet aanspreekbaar en bleef maar overgeven. Er werd contact gezocht met mjin vader, die mij vrijwel direct naar het ziekenhuis bracht.

Door het overgeven, was ik nagenoeg uitgedroogd. Ik kreeg een vochtinfuus en werd onderzocht. Na een bloedonderzoek bleek dat ik een alcoholpromillage had van maar liefst 2,49. Wat erg hoog is als je weet dat je met een promillage van 0,5 al niet meer achter het stuur mag zitten. Levensgevaarlijk dus!

Wat heb ik gedaan?

Mijn ouders waren doodongerust en maakte zich ernstige zorgen. Bij thuiskomst maakte deze bezorgdheid echter al snel plaats voor woede. Ik kreeg een maand huisarrest en een aantal pittige gesprekken volgde. Wat had ik mezelf aangedaan en hoe haalde ik het in mijn hoofd om zoveel te drinken? De antwoorden kon ik ze niet geven, want ik wist er zelf bijna niets meer van. Ik voelde me intens slecht en schaamde mij de oren van mijn hoofd.

Het incident heeft erg veel impact gemaakt. Het allerergste vond ik dat ik me van die avond niets meer kan herinneren. Zo hoorde ik dat ik met een jongen heb gezoend. Wie was hij en wat heb ik nog meer gezegd en gedaan? Er had zoveel kunnen gebeuren! Inmiddels ben ik wat ouder, drink ik nog steeds, maar weet ik een ding heel zeker: zover zal het nooit meer komen!"

* wegens privacy redenen zijn de namen in dit verhaal gefingeerd

Mogen jullie kinderen alcohol drinken? Vanaf welke leeftijd en wat laten jullie ze drinken? Hebben jullie dit wel eens meegemaakt met jullie kinderen? En hoe zouden jullie reageren?

Praat mee!