458194
Vrouw

Een zwart plasje op de vloer

Een zwart plasje op de vloer

GEEN - Alarm! Een zwart plasje op de stenen vloer van de wijnkelder duidt op een lek van een van de kurken. Nota bene pal onder het rek van vaders 'trésors'. Zo noemen we dit deel van de wijnkelder met stokoude grand cru*s uit Bordeaux en Bourgogne .

Tja, kurken hebben nou eenmaal niet het eeuwige leven. Ook al heeft dit deel van de kelder door het jaar heen een gemiddelde temperatuur van 14°C en een luchtvochtigheid boven de 75%, het hoort tot de 'bedrijfsrisico's' van een verzamelaar. Sommige van hen laten hun kostbare flessen om de zoveel decennia herkurken. Zoveel geld hebben wij niet, dus rest er maar een oplossing: opdrinken!

De fles met de lekkende kurk blijkt een Clos de la Roche 1957 van Joseph Drouhin. Het niveau van deze grand cru uit de Bourgogne is inmiddels gedaald tot 'mid-shoulder', zoals ze dat zo mooi in het Verenigd Koninkrijk weten te verwoorden. Met andere woorden: 4 centimeter onder de kurk. Dat belooft niet veel goeds. Teveel lucht in de fles versnelt het oxidatieproces, waardoor de wijn ondrinkbaar wordt.

Vanuit de hemel is vader ons echter goed gezind. De wijn is kraakhelder met zo*n mooie kleur van rode dakpannen. 'Tuilé' zeggen ze in Frankrijk. En dan die geur. Voor de gelegenheid hebben we ons speciale bourgogne grand cru-glas van Riedel uit de kast gehaald. Zoete kersen, rijpe aardbei, leer, tabak, het zit er allemaal in. Geen spoor van ingedroogde ouderdom, maar juist springlevend. De mooiste wijnervaring van de afgelopen drie jaar.

Eens te meer is bewezen dat pinot noir fantastisch kan ouderen. Sommige verstokte wijnverzamelaars beweren namelijk dat die potentie alleen is weggelegd voor top-bordeaux op basis van cabernet sauvignon en merlot. Onzin dus.

Maar goed, dat wás de Clos de la Roche uit 1957. Wat drinken we nu? Laten we de pinot noir trouw blijven, maar dan compleet anders. Een jonkie uit 2013 van het huis Villa Wolf uit de Pfalz. Ook kersen, wat vanille en een tikje rokerig. Oké, na de Clos de la Roche is alles behelpen, maar hier is niks mis mee (€8,95, www.degoudenton.nl).