Nieuws/Vrouw
458236
Vrouw

3 lekkere recepten uit de moestuin

Eten uit je eigen moestuin

GEEN - Wat is er leuker, lekkerder en gezonder dan je eigen groenten verbouwen en er ook nog overheerlijke gerechten van maken? Deze drie toppers tover je zo uit je moestuin op tafel! Eet smakelijk!

Carpaccio van rode biet

Ingrediënten (voor 1 persoon):

  • 100 g geschilde rauwe biet (ongeveer 2 bieten)
  • 1/2 koffielepel komijnzaad
  • 2 eetlepels walnotenolie
  • enkele knepen citroensap
  • zout

Bereidingswijze

  1. Snijd de biet in heel dunne plakken, zo dun dat de plakken een beetje transparant zijn. Dat gaat het best met een mandoline. Schik de plakken op een bord of schaal.
  2. Rooster het komijnzaad in een droog, heet pannetje, tot het geur begint af te geven (het moet niet verkleuren – dan is het al te heet). Plet het fijn in een vijzel.
  3. Meng het komijnzaad met de walnotenolie. Breng de olie op smaak met citroensap en zout. Doop er een plakje biet in en proef of alle smaken mooi in balans zijn. (Ik stel op dit punt altijd vast dat er meer citroen bij moet). Sprenkel de dressing over de biet en zorg dat hij goed verdeeld is. Klaar.

---Kweek je eigen mini-moestuin---

Lichte zomercurry

 

Ingrediënten (voor vier personen):

  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 2 koffielepels groene currypasta
  • 1 stengel citroengras
  • 450 g ‘harde’ groene groenten zoals kleine broccoliroosjes, peultjes, erwten, prinsessenbonen, dobbelstenen van courgettes
  • 300 ml bouillon
  • 100 tot 200 ml kokosroom of dubbel zoveel kokosmelk (hoeveelheid naar smaak)
  • 150 g spinazie en/of postelein
  • 100 g cashewnoten
  • citroen- of limoensap
  • 250 g tofoe, in dobbelstenen gesneden (kun je weglaten als je er niet van houdt)
  • 1/2 bosje kervel, fijngesneden (of verse koriander voor een exotischer effect)
  • olie
  • peper/zout                                                                                                                                                                                                                               

Bereidingswijze

  1. Fruit de ui glazig in olie. Voeg de currypasta toe en fruit hem enkele minuten mee. Kneus het citroengras door erop te kloppen met het heft van een mes en voeg het toe.
  2. Voeg de harde groenten, de bouillon en de kokosroom of kokosmelk toe. Breng ze aan de kook en laat alles sudderen tot de groenten gaar zijn (enkele minuten, afhankelijk van hun formaat). Roer er dan pas de spinazie en/of postelein door.
  3. Verhit intussen in een apart pannetje een laagje olie en bak er de cashewnoten goudbruin in.
  4. Breng de curry op smaak met citroen- of limoensap en indien nodig nog wat zout en peper (opgepast, de currypasta en bouillon bevatten al zout). Verdeel er de tofoe en cashewnoten over, en tot slot de kervel.

---Culinaire lentetuintips---

Frittata met snijbiet en feta

 

Ingrediënten (voor één grote pan):

Voor 1 grote pan

  • 6 kleine aardappelen, in plakjes van 1/2 cm
  • ongeveer 350 g snijbiet
  • 2 sjalotten, gesnipperd (of 3 lenteuitjes, fijngesneden)
  • 10-12 eieren
  • 50 g feta, in kleine blokjes (1/2 cm)
  • olijfolie
  • peper, zout
  • Lekkere extra
  • verse kruiden of rucola, als je die bij de hand hebt (alle kruiden zijn hier lekker)

Bereidingswijze:

  1. Verwarm wat olijfolie in een stevige pan die niet aanbakt. Verdeel er de aardappelplakjes over en strooi er wat zout op. Haal de steeltjes van de snijbiet en snijd ze in stukjes van een halve centimeter.Voeg de snijbietsteeltjes en de sjalotten of lente-uitjes toe aan de aardappelen en schep alles eens goed om, om te vermijden dat de aardappelen aan de pan gaan kleven. Dek de pan af en laat de aardappelen en snijbietsteeltjes op een zacht vuur garen (ongeveer 10 minuten, maar vertrouw vooral op je zintuigen).
  2. Verwarm de ovengrill voor.
  3. Hak de snijbietbladeren grof. Leg ze in de pan en laat ze slinken.
  4. Klop de eieren los en voeg peper en zout toe. Doe een klein scheutje extra olie in de pan en draai het vuur even helemaal open, zodat de pan goed heet is. Giet de eieren in de pan en schud de pan wat heen en weer, zodat de eieren goed verspreid raken. Verdeel er de blokjes feta over.
  5. Laat de frittata onder de grill in de oven garen, tot hij nipt gestold is (de meeste steelpannen hebben een hittebestendige steel, zelfs als hij van plastic is, met uitzondering van sommige oude, goedkope exemplaren).
  6. Eet hem warm, op kamertemperatuur of koud, met een frisse groene salade.

 Deze recepten komen uit het kookboek De Moestuin van Mme Zsazsa van Dorien Knockaert en Kim Leysen.