Nieuws/Vrouw
458301
Vrouw

Huwelijk | Diner

Mag ik mijn relatie meenemen naar het huwelijksdiner?

Vraag van lezeres Maria: “Ik heb een huwelijksuitnodiging ontvangen van mijn neef (zoon van broer) en zijn a.s. vrouw. Deze uitnodiging was aan mij gericht. Nu heb ik sinds kort een relatie, waar het bruidspaar nog niet van op de hoogte is. Ik zou hem graag meenemen, maar weet niet hoe te handelen. Is dit gepast ? Kun je zoiets vragen/vermelden op de R.S.V.P.” p.s. het betreft o.a. het huwelijksdiner. Gonnie Klein Rouweler, etiquette-expert van VROUW.nl, geeft antwoord.

Beste Maria, Hierbij geef ik enkele overwegingen, omdat ik niet van alle ins en outs op de hoogte ben. Een uitnodiging voor een huwelijksdiner valt onder een formele uitnodiging.

 

1. Bruidspaar niet in verlegenheid brengen

Voorkom dat je het bruidspaar in verlegenheid brengt door op het antwoordkaartje bij RSVP zomaar zonder overleg  2 personen in te vullen, terwijl je op persoonlijke titel bent uitgenodigd. Je behoort niet op eigen houtje iemand onuitgenodigd mee te nemen.

2. Bruidspaar is onwetend

Het bruidspaar is niet op de hoogte van je relatie, dus is het wel zo netjes je relatie aan het bruidspaar voor te stellen zodat het bruidspaar kennis kan maken. Misschien wordt je nieuwe relatie meteen uitgenodigd.

3. Pols de ceremoniemeester

Je kunt vooraf voorzichtig informeren bij de ceremoniemeester hoe de uitnodigingen tot stand zijn gekomen. Als bij andere neven en nichten ook geen nieuwe relaties zijn uitgenodigd mag je aannemen dat je alleen behoort te gaan.

4. Communiceren kan verhelderend zijn

Als je je relatie hebt voorgesteld aan het bruidspaar en er is niets bekend over een uitnodigingsbeleid van het bruidspaar zou je, in afwezigheid van je relatie, aan het bruidspaar kunnen vragen of je je relatie mee mag nemen naar het huwelijksdiner. En maak vooral duidelijk dat je hun beslissing respecteert als ze je relatie niet uitnodigen. Misschien hebben ze een grens getrokken in hun uitnodigingen. Of is de tijd te kort, de tafelsetting al gepland of wordt het te duur.

5. Alleen voor intimi

Een huwelijksdiner is vaak voor intimi, die door het bruidspaar zorgvuldig worden uitgekozen en uitgenodigd en waarvoor zij tegenwoordig vaak ook zelf betalen.

5. Bruidspaar bepaalt de grens

Het bruidspaar trekt een grens in wie ze wel en niet willen uitnodigen. Het kan zijn dat ze alleen de neven en nichten met een vaste relatie uitnodigen, zoals getrouwd, verloofd, samenwonend en stellen die een langdurige relatie hebben. Ook geven ze soms een bepaalde leeftijd aan, zodat heel jonge kinderen niet uitgenodigd worden.

6. Respecteer de wensen van het bruidspaar

Ga niet in discussie met het bruidspaar over wie wel of niet mag komen op hun bruiloft. Zij bepalen hoe hun dag eruit gaat zien en met welke gasten zij dat willen vieren. Respecteer vooral hun wensen.

7. Bruidspaar wees duidelijk

Om ook gasten niet in verlegenheid te brengen is het prettig als het bruidspaar hun wensen aan de ceremoniemeester kenbaar maakt. Deze kan namens het bruidspaar vragen beantwoorden.

8. Pas je aan

Laat de eer aan het bruidspaar en wees tactvol. En als je zelf zou gaan trouwen doe je het anders, op jouw wijze. Zorg met elkaar voor een  mooi huwelijksdag waar met veel plezier op kan worden terug gekeken.

 

Gonnie Klein Rouweler

is imago en etiquette deskundige en director van Image Consultancy. Ze geeft op heel praktische, gezellige maar ook op discrete wijze  imago en etiquette cursussen op maat.Volg Gonnie op Twitter @GonnieProof of op Facebook: Image Consultancy.

Stel jouw vraag!

Heb jij een etiquettevraag voor Gonnie? Weet jij niet hoe je je moet redden of gedragen in een bepaalde situatie? Stel die vraag dan via vrouwoproep@telegraaf.nl.