Nieuws/Vrouw
458450
Vrouw

WorldGranny recept | Vietnam

Vietnamese Goi Cuon

Niemand die zo lekker kan koken als oma. En dus heeft WorldGranny besloten dit jaar de lekkerste recepten en mooiste verhalen van oma's over de hele wereld te verzamelen. Op VROUW.nl vind je wekelijks een voorproefje. Dat het mag smaken!

Goi Cuon van Oma Hai Thi Nguyen (79) uit Vietnam

Hai Thi Nguyen is 79 jaar en woont in Hanoi, Vietnam en is de oma van Dung Nguyen, Phuong Quynh Nguyen en Viet Long.

Dung, Hai’s kleindochter ziet haar oma niet vaak, omdat ze in Nederland woont. Ze bezoekt Vietnam zo nu en dan samen met haar familie. Als Dung en haar familie in Vietnam zijn eten ze altijd Goi Cuon, omdat haar oma weet dat iedereen het op prijs zal stellen. Dung raadt dit gerecht aan omdat het heel gemakkelijk is om klaar te maken en je het gezellig met z’n allen rondom de eettafel kunt bereiden. En, voegt Dung er nog aan toe: “Het is super gezond en lekker!”

Het gerecht: Goi Cuon

Goi Cuon is een zeer geschikt gerecht voor als het erg warm is in de zomer. Als Dung in Vietnam is met haar familie eten ze het vooral op hele warme dagen. Goi Cuon betekent letterlijk 'saladerol'. Het lijkt erg veel op een loempia. Goi Cuon is daarentegen een stuk gezonder, want het is niet gefrituurd. Het gerecht is omhuld met rijstpapier. De vulling bestaat uit vlees, garnalen en verse groente. Daarnaast kun je ook je eigen vulling maken. De Goi Cuon kunnen in een vissaus mix gedipt worden of in verdunde hoi-sin saus.

De benodigde ingrediënten voor Goi Cuon

Alle benodigdheden zijn te koop in toko’s:

  • Rond rijstpapier
  • Vietnamese worst ontdooit (je koopt ze al gaar)
  • 250 gram gepelde rauwe garnalen
  • 4 speklappen
  • 2/3 eieren
  • Sla
  • Kom met warm water
  • Rijst vermicelli
  • Koriander
  • Munt
  • Tauge

Voor de saus:

  • Vissaus
  • Citroen of limoen
  • 2 teentjes knoflook
  • Zwarte peper
  • Verse rode peper
  • Suiker
  • Afgekoelde gekookt water.

Bereidingswijze Goi Cuon

- Water koken. Speklappen en garnalen in het water koken totdat ze gaar zijn

- Zet nog een pan water op voor de rijst vermicelli (bereidingswijze volgen het pakje).

- Klop de eieren los in een kom met een beetje zout en peper. Bak het eimengsel in een koekenpan, maak er flinterdunne 'pannenkoeken' van.

- Laat de gebakken eieren afkoelen.

- De Vietnamese worst in reepjes snijden. Afhankelijk van de grootte van het rijstpapier, snijd je worstjes op maat.

- De speklapjes dun snijden en de garnalen halveren. Daarna ook de eieren in reepjes snijden.

- De sla scheuren in kleine stukjes.

De saus maken

- 1 kopje vissaus en 2 kopjes water.

- De suiker, citroen of limoen, zwarte peper bijvoegen naar smaak.

- Knoflook pletten en in de saus doen.

- Verse rode peper in ringetjes snijden en bijvoegen naar smaak.

- Als laatst kun je eventueel nog vissaus of water bijvoegen naar smaak.

Vouwen Goi Cuon

- Dompel een stuk rijstpapier in een kommetje met water. Dit doe je door het rijstpapiertje aan de zijkanten vast te houden en rondjes te draaien.

- Besprenkel het midden ook.

- Leg het rijstpapiertje op een bord.

- Het rijstpapiertje is nu zacht. Als het te zacht is dan scheurt het en dan moet je de volgende keer sneller onderdompelen en als het te hard is dan moet je nog wat water eroverheen sprenkelen. (Hoe warmer het water hoe sneller het zacht wordt.)

- Leg nu een stukje gescheurde sla in het midden op het rijstpapiertje.

- Leg daarna een beetje rijstvermicelli, Vietnamese worst, drie halve garnalen, drie stukjes gesneden speklap, eieren, koriander, munt en taugé op de sla. Doe niet te veel in één keer!

- Vouw eerst de uiteinden aan de linker en rechterkant.

- Rol de rest nu dicht. (Het lijkt op een wrap vouwen).

De vorige WorldGranny recepten

1. Indische pastei - Margot de la Rambelje

2. Surinaamse gekruide kip - Magda Tjin-Kon-Koen

3. Limburgse kruidkoek - Christina Peeters-Puts

4. Indiase Chapatti's - Soraya's oma

Stuur jouw recept in!

Heb je een recept dat je herinnert aan de warmte van oma? Dat je eigen grootmoeder altijd kookte en dat je nu met dezelfde passie en liefde probeert na te maken? En wil je dat met ons delen?

VROUW en WorldGranny zijn op zoek naar heerlijke recepten die een plek verdienen in een kookboek. Stuur je recept, een foto en je verhaal naarvrouwoproep@telegraaf.nl o.v.v. 'Grootmoeders recept' en wie weet wordt jouw (pardon: oma's) recept binnenkort wel gepubliceerd in een echt kookboek!