Nieuws/Vrouw
458487
Vrouw

WorldGranny recept | Suriname

Surinaamse gekruide kip

Niemand die zo lekker kan koken als oma. En dus heeft WorldGranny besloten dit jaar de lekkerste recepten en mooiste verhalen van oma's over de hele wereld te verzamelen. Op VROUW.nl vind je wekelijks een voorproefje. Dat het mag smaken!

Recept Magda Tjin-Kon-Koen

Dit recept is van Magda Tjin-Kon-Koen, zij is nu zelf oma en maakt het gerecht voor haar (klein)kinderen.

“Dit is een oud en eenvoudig familierecept en ik heb het meegekregen toen ik als kind van elf nog in Suriname woonde. Ik woonde daar met mijn vader, een Chinese muzikant, en mijn moeder van Indonesische afkomst.  En niet te vergeten: hun zes kinderen, waar ik er één van was.

Kip van de leg

We hadden altijd kippen en één keer per maand werd er eentje geslacht voor eigen gebruik. Voor de kip in de pan lag, ging er een heel gedoe aan vooraf. ’s Morgens vroeg wees mijn moeder aan mijn oudste broers welke kip het moest worden. Deze kip was meestal van de leg, dus was het alsof het al wist wat er zou gebeuren. Voordat hij door mijn broers gevangen was, duurde het soms wel een uur.

Op het moment dat de kip geslacht en panklaar gemaakt zou worden, wees moeder ons de deur. Hier mochten wij als kinderen niet bij zijn! In de tussentijd moest ik de kruiden in de vijzel stampen en wanneer ik hier klaar mee was, maakte mijn moeder het gerecht af.

Voor mijn kleinkinderen

Nu ik oma ben, komen mijn kinderen en kleinkinderen elke maand bij mij en mijn man thuis eten. Ik maak dan verschillende lekkernijen en daar hoort deze kip ook bij. Ik haal de kip niet net als mijn moeder uit de tuin, maar bij de slager. Ik gebruik ontbeende kippenbouten mét vel, zo blijft het vlees lekker mals en zacht. Wanneer ik geen kokosolie in huis heb, bak ik het in zonnebloemolie. Iets minder authentiek, maar nog steeds heel lekker!”

Ingrediënten gekruide kip

  • 1 eetlepel korianderzaadjes
  • 1 theelepel djinten oftewel komijnzaadjes
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel suiker
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ uitgeperste limoen
  • Kokosolie
  • Kippenbouten met vel

Bereidingswijze gekruide kip

Stap 1: Maal de kruiden fijn in een vijzel.

Stap 2: Marineer de kip in de kruiden en laat dit minimaal één uur intrekken. Hoe langer je het laat intrekken, hoe intenser de smaak.

Stap 3: Daarna de kip in kokosolie bakken tot het gaar is. Door de kokosolie wordt de smaak nog lekkerder!Eet smakelijk!

---Lees hier ook het recept van de oma van Margot de la Rambelje: Indische pastei!---

Stuur jouw recept in!

Heb je een recept dat je herinnert aan de warmte van oma? Dat je eigen grootmoeder altijd kookte en dat je nu met dezelfde passie en liefde probeert na te maken? En wil je dat met ons delen?

VROUW en WorldGranny zijn op zoek naar heerlijke recepten die een plek verdienen in een kookboek. Stuur je recept, een foto en je verhaal naarvrouwoproep@telegraaf.nl o.v.v. 'Grootmoeders recept' en wie weet wordt jouw (pardon: oma's) recept binnenkort wel gepubliceerd in een echt kookboek!