Nieuws/Vrouw
458488
Vrouw

WorldGranny recept | India

Indiase Chapatti's

Niemand die zo lekker kan koken als oma. En dus heeft WorldGranny besloten dit jaar de lekkerste recepten en mooiste verhalen van oma's over de hele wereld te verzamelen. Op VROUW.nl vind je wekelijks een voorproefje. Dat het mag smaken!

Recept: Indiase Chapatti's van Soraya's oma

Soraya’s nani is 63 jaar en komt uit Uttar Pradesh, India. Nani betekent oma in het Idiaas. Soraya Sital is haar kleindochter en vindt kiest haar oma's chapatti’s als favoriete gerecht.

Soraya mocht als klein meisje niet in de keuken van haar oma komen, omdat ze bang was dat Soraya zichzelf zou branden aan het fornuis of zich zou verwonden met een mes. Maar voor het maken van Chapatti’s maakte oma een uitzondering. Soraya mocht haar oma dan helpen: oma kneedde het deeg tot bolletjes en Soraya rolde ze uit met een deegroller.  

Het gerecht: chapatti

De meeste Indiase mensen van Soraya’s generatie kunnen niet zelf meer chapatti’s maken, terwijl het geen ingewikkeld gerecht is. Soraya denkt dat ze het wel kunnen, maar het niet doen omdat het zo 'tijdrovend' is . Vertaald naar het Nederlands (vanuit het Kannada, een van de oudste Dravidische talen) betekent chapatti origineel 'chappate thatti', plat rond. Chapatti’s lijken op een Nederlandse pannenkoeken, maar dan zonder melk en ei.

De benodigde ingrediënten voor chapatti’s

 • 300 gram bloem
 • 1 theelepel bakpoeder (in plaats van 300 gram bloem en 1 theelepel bakpoeder kun je ook 300 gram zelfrijzend bakmeel gebruiken)
 • 1,5 deciliter water
 • 2 eetlepels olie

Bereiding chapatti's

 1. Zeef de bloem en het bakpoeder.
 2. Voeg vervolgens beetje bij beetje het water toe.
 3. Kneed het mengsel tot het meel en water zich hebben gemengd. Dit proces duurt ongeveer vijf tot zeven minuten.
 4. Laat het deeg hierna een uur rusten. Kneed het nogmaals, vorm er dan balletjes van ter grootte van een ei.
 5. Rol de balletjes daarna uit tot dunne flappen, in de vorm van ronde pannenkoeken.
 6. Maak hierna wat olie heet in een koekenpan.
 7. Soraya’s oma gebruikt een Indiase 'tawa' (rotiplaat), maar voor het bakken kun je ook een koekenpan gebruiken. Bak de chapatti’s aan elke kant goudbruin, dat is 2 - 5 minuten per kant.
 8. Hierna zijn ze klaar om op te dienen en te eten.

Tip: Om de net gebakken chapatti’s warm te houden, kun je ze onder een schone katoenen doek leggen. Soraya weet niet waarom, maar haar oma bewaarde haar chapatti’s altijd in een katoenen doek. Zo heeft zij het weer geleerd van haar moeder.

De vorige WorldGranny recepten

1. Indische pastei - Margot de la Rambelje

2. Surinaamse gekruide kip - Magda Tjin-Kon-Koen

3. Limburgse kruidkoek - Christina Peeters-Puts

Stuur jouw recept in!

Heb je een recept dat je herinnert aan de warmte van oma? Dat je eigen grootmoeder altijd kookte en dat je nu met dezelfde passie en liefde probeert na te maken? En wil je dat met ons delen?

VROUW en WorldGranny zijn op zoek naar heerlijke recepten die een plek verdienen in een kookboek. Stuur je recept, een foto en je verhaal naarvrouwoproep@telegraaf.nl o.v.v. 'Grootmoeders recept' en wie weet wordt jouw (pardon: oma's) recept binnenkort wel gepubliceerd in een echt kookboek!