Nieuws/Vrouw
458805
Vrouw

De schrik van de schoonouders

Het is toch altijd weer spannend, het moment waarop jouw partner jouw ouders ontmoet. Of misschien lig jij juist wakker van het idee dat je toekomstige schoonzoon morgenavond voor het eerst over de vloer komt. En nou maar hopen dat het klikt…

Vaak sluiten jouw verwachtingen en die van je kinderen niet helemaal op elkaar aan. Ouders zien hun kind het liefst thuiskomen met een partner uit een goed milieu, een intact gezin en met dezelfde culturele en religieuze achtergrond. De kinderen vinden het belangrijker dat hun partner aantrekkelijk is, lekker ruikt en gevoel voor humor heeft.

De ideale schoonzoon

Dit blijkt uit onderzoek van promovendus Shelli Dubbs aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij ondervroeg ouders en kinderen over de hele wereld over conflicten rondom partnerkeuze. En wat blijkt? Of je nou met een Japanse of Nederlandse schoonfamilie te maken krijgt, zij willen allemaal hetzelfde: een ideale schoonzoon of -dochter die goed in de familie past.

Ouders houden hun dochters overigens beter in de gaten dan hun zoons. Meiden hebben ook meer conflicten met ouders. Dubbs: "Raakt een meisje zwanger, dan weet ze zeker dat ze veel tijd en energie zal moeten investeren in het opvoeden van haar kind. Voor jongens is de investering aanmerkelijk kleiner."

Meet the parents

Niet voor niets was de film Meet the parents met Ben Stiller en Robert de Niro een hit. Wellicht is het scenario van een klungelige schoonzoon, een afkeurende schoonvader en een bemiddelde dochter zeer herkenbaar.

Geldt dat ook voor jou? Herken jij je in het perspectief van de hoopvolle, toekomstige schoonouders? Hoe gaat dat er bij jou in huis aan toe? Praat met ons mee!

Volg VROUW ook op Facebook, Hyves en Twitter!