458842
Vrouw

Je collega je beste vriendin?

Stress, blije momenten, lange dagen op kantoor. Je beleeft ze met je collega’s. Niet zo gek dat er hechte vriendschappen op de werkvloer ontstaan. sterker nog je collega’s zijn je allerbeste vrienden en vriendinnen. Of is dat nu weer een beetje overdreven?

Geloof het of niet, maar een stressvolle werkomgeving kan je allerbeste vriendinnen opleveren. Dat blijkt uit onderzoek aan de Lancaster Universiteit in Groot-Brittannië.

Rivaliteit?

Je zou eerder denken dat stres op de werkvloer en rivaliteit tot iets anders leiden dan hechte vriendschappen, maar juist die dingen zorgen ervoor dat een vriendschap op de werkvloer emotioneel sterker is dan een vriendschap die is ontstaan buiten het werk om. Zelfs collega’s die weinig met elkaar gemeen lijken te hebben, maar met een moeilijke leidinggevende moeten omgaan, kunnen beste vrienden/vriendinnen met elkaar worden.

Voor het onderzoek werden 40 werknemers van verschillende organisaties ondervraagd over hun vriendschappen op en buiten het werk.

Ergernissen

Natuurlijk zijn er ook ergernissen om andere collega’s. We hebben er aan aantal op een rijtje gezet:

  • Collega's die je een mailtje sturen terwijl ze tegenover je zitten
  • Collega’s die een lunch eten die stinkt
  • Collega’s die constant te laat binnenkomen, regelmatig een rookpauze nemen of die ziek naar hun werk komen terwijl ze eigenlijk thuis zouden moeten blijven
  • Roddelende collega’s, collega’s die vertrouwelijke kwesties in het openbaar bespreken en collega’s die hun kinderen mee naar het werk nemen

Ondanks deze ergernissen ontstaan er hechte vriendschappen op de werkvloer. Heb jij je beste vriendin op het werk leren kennen? Of ben jij juist iemand die werk en privé strikt gescheiden wilt houden? Praat met ons mee!