459076
Vrouw

Kameleon onder de druiven

Kameleon onder de druiven

GEEN - Wat is de meest aangeplante druif van Zuid-Afrika? Chardonnay, cabernet sauvignon of misschien toch pinotage? Het juiste antwoord is steen! Steen? De Zuid-Afrikaanse equivalent van chenin blanc is goed voor bijna een vijfde van het totale wijnareaal.

Dat was tot voor kort overigens nog veel meer. Vanwege het slechte imago dat de ’droë witte druif’ had opgelopen, werd chenin blanc de afgelopen tien jaar rigoureus vervangen door sauvignon blanc, een druif die internationaal veel beter in de markt zou liggen. Toegegeven, er stond ook wel heel veel laffe halfzoete chenin blanc in de schappen van de super.

Maar chenin blanc is langzaam bezig aan een comeback. Sauvignon blanc blijkt het namelijk helemaal niet zo goed te doen onder de Zuid-Afrikaanse zon. Te warm en een te rijke grond. Alleen vlak aan de koele kust wordt mooie sauvignon gemaakt. Chenin met zijn relatief hoge zuren houdt daarentegen van wat warmte.

Eigenlijk is chenin dé kameleon onder de druiven. Hij past zich overal aan. Geboren rond 1500 in de Loire onder de naam Plant d’Anjou nam de Nederlandse kolonist Jan van Riebeeck anderhalve eeuw later de eerste chenin blanc-stokken mee naar Stellenbosch bij Kaapstad. Dat hij met chenin had te maken, wist hij niet eens. Hij noemde de druif steevast ’steen’.

Die steen bleek dankzij het alcoholpercentage veel langer houdbaar dan water. Een ideale dorstlesser voor de bemanningen van VOC-schepen ,op weg naar Indië, die in Kaapstad kwamen bunkeren. Zo werd Zuid-Afrika’s nationale witte druif een ’melkkoe’, waarbij eeuwenlang kwantiteit boven kwaliteit ging.

Daar is de laatste jaren gelukkig verandering in gekomen. Jonge wijnmakers weten inmiddels goed raad met stokoude chenin blanc. Dankzij strenge selectie en lage rendementen hebben we nu een aromatische wijn met prachtbalans tussen zoet en zuur. Neem de Mulderbosch Steen op Hout 2011 (€9,45, www.fourcroy.nl). Deze op houten vaten gelagerde chenin blanc geurt naar perzik, kweepeer en lychee met in de smaak wat passievrucht en vanille. Als alle steen zo zou proeven, mogen ze wat mij betreft de sauvignon weer rooien.