Nieuws/Vrouw
459222
Vrouw

Babybrein groeit met 30 %

'Borstvoeding verplichten voor moeders'

RHODE ISLAND - Wel of geen borstvoeding? Het blijft de eeuwige discussie en een dilemma voor sommige moeders. Want wat als je onvoldoende melk produceert of te veel pijn hebt bij het sabbelen?

Toch kan zelfs slechts drie maanden de borst geven een wereld van verschil betekenen. Borstvoeding doet de babybrein namelijk maar liefst met 30 % groeien.

Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van de Amerikaanse Brown University.Hieruit bleek dat ook al geef je je baby enkel drie maanden borstvoeding, dan nog zorgt dit ervoor dat de hersenen van je kleintje tot 30 % sneller groeit.

Perfect geboren

De researchers bekeken de hersenscans van 133 baby's tussen de 10 maanden en 4 jaar. Alle kinderen waren 'perfect' geboren en kwamen allemaal uit gezinnen met dezelfde sociaal-economische status.

De dreumessen werden in drie groepen verdeeld: baby's waarbij de moeders minstens drie maanden uitsluitend borstvoeding hadden gegeven. Daarnaast de moeders die borstvoeding hadden afgewisseld met zuigelingenmelk en als laatste de groep die alleen maar babypoeder had gebruikt.

Borstvoeding

En wat bleek uit alle MRI-scans? Bij kinderen die borstvoedng hadden gekregen, bleek in de hersenen de witte massa al 20 % tot 30 % groter dan bij kinderen die alleen met babypoedermelk waren opgegroeid. De witte masse is onder meer geode voor de cognitieve functies zoals het spraakvermogen, maar ook de motorische functies. Ook bleek bij kinderen die langer dan een jaar de borst hadden gegkregen de motoriek beter ontwikkeld. Ook helpt borstvoeding bij gewichtsproblemen zo bleek uit eerder nieuws.

 

Heb jij jouw kinderen allemaal borstvoeding gegeven? Wat voor redenen had jij daarvoor? Zouden moeders verplicht moeten worden om de eerste drie maanden in elk geval de borst te geven?

Praat met ons mee!