Nieuws/Vrouw
460261428
Vrouw

'Als je doet wat je wilt, wordt alles er beter van'

Heb jij soms ook het idee dat je in een sleur zit en voel je je hierdoor onrustig en gevangen? Lezeres Gerlinde van der Struijk (36) had dat ook, tot zij het roer om wist te gooien.

Een man die als zzp-er werkt, twee kleine kinderen en een koophuis. Ik was blij met mijn vaste baan. Maar toch. Hoe meer ik vond dat ik tevreden moest zijn, hoe onrustiger ik werd. Kan ik in mijn eigen loopbaan nu niets meer veranderen? Is er überhaupt nog ruimte voor spontane actie? Ik voelde me afgevlakt, braaf en volgzaam. Alsof de omstandigheden mijn volledige programma bepaalden.

Terwijl ik vroeger alles zei wat ik maar wilde, overal op afstapte, altijd in was voor spontane acties, werd ik nu steeds rustiger en schuwer. Bij elke keuze die ik maakte, heb je je verantwoordelijkheden voor je gezin in je achterhoofd. Hierdoor voelde ik me een soort van gevangen.

Klagertje

Door mijn omgeving de schuld te geven of online te shoppen verving ik de kick van het beleven van avonturen zoals ik dat vroeger deed. Toen ik dit voortkabbelende leven besprak met mijn omgeving werd dit vaak afgewimpeld met: 'Tja, vroeger kon alles nog, maar nu niet meer. Je kunt nu niet zomaar je verantwoordelijkheden opgeven. Wees blij met wat je hebt!' Ik voelde me totaal niet begrepen, maar om me heen hoorde ik wel iedereen klagen. En ik pas er echt voor om ook zo’n klagertje te worden. In de basis ben ik dat namelijk niet.

Ik werd er gek van die innerlijke onrust en bleef er maar over nadenken hoe ik me wel weer vrij zou kunnen voelen. Dat je weer herinneringen maakt, er weer dingen aan de hand zijn en je mijlpalen zet. Totdat… ik op een avond thuis op de bank de zaken weer aan het overdenken was. Mijn weerstand werd hoe langer hoe groter. Mijn persoonlijke ontwikkeling kan ik de aankomende 30 jaar nog laten voortkabbelen maar gevoelsmatig klopte het niet. Iets in mij verzette zich hiertegen. Ik moest hier iets aan doen, maar wist echt niet waar ik moest beginnen. Hoe kon ik het stuur weer in handen nemen?

Geen spijt in het bejaardentehuis

Toen heb ik met mezelf afgesproken: Wat er ook gebeurt, ik ga over tot actie om wel die stap verder te komen. Wat dat ook mag zijn. Al moet ik zoeken tot ik 80 ben om het te vinden en 100.000 fouten maken. Spijt in het bejaardentehuis? Dat gaat mij niet gebeuren! Nu moet ik doorpakken.

Door de angst van spijt ben ik in actie gekomen en heb ik met behulp van anderen de eerste stappen gezet. Elke dag groei ik weer, ik ervaar nu weer zoveel vrijheid en energie. Dat gevoel vergelijk ik met de eerste dag studeren en je op kamers gaat: niks regels en doen wat je wilt.

Daarnaast heb ik ook mijn man en kinderen waar ik dolgelukkig mee ben. Het loopt nu thuis heel relaxed. Ik lees nu de kinderen ’s avonds met plezier een verhaaltje, in plaats van steeds maar het kortste verhaaltje erdoor te drukken om ‘ervan af te zijn’. Ik kan nu zoveel meer aan.

Reset

Voor mij is de sleutel om echt weer te gaan doen wat jij wilt. Dat klinkt egoïstisch, maar ik ervaar dat ik het eigenlijk voor mijn omgeving gedaan heb. Een relaxte moeder en energieke, klaagloze vrouw die haar grappen weer maakt, is het allermooiste wat ik mijn gezin kan geven. Als ik terugkijk zijn er in ieder geval 5 dingen die ik gedaan heb om mezelf te ‘resetten’:

1. Ervaringen kopen in plaats van spullen. Sinds ik daarmee ben begonnen vraagt iedereen zich af waar ik dat jurkje of die mooie jas (van 4 jaar oud) heb gescoord. In je kracht staan geeft zoveel goede energie.

2. Het niet meer druk hebben. Er zijn uitnodigingen waar je niet naartoe hoeft, zoals uitjes of verjaardagen als je vooraf al weet dat je dat een hoop stress bezorgt. Er in ieder geval niet meer over lopen opbieden tegen anderen ‘wie heeft het het drukst’, zoals ik eerder volgens mij wel deed. Blijf steeds bijsturen naar de perfecte formule die bij jouw gezin past. Kijk daarvoor niet naar anderen.

3. Ruim op. Alles wat je irriteert om je heen kost alleen maar energie.

4. Stop met volgen van mensen op sociale media die je niet offline spreekt!

5. Ga uitzoeken wat je tijdens je werkuren leuk vindt om te doen. Ga met mensen praten, dat zal al energie opleveren. Ga ermee aan de slag. Geloof me dat als je er alleen al mee bezig bent om het uit te zoeken, het avontuur al begonnen is!

Foto: Nine Ijff Photography

Jij op VROUW.nl

Heb jij, net als Gerlinde, het roer omgegooid? Of heb jij een andere gebeurtenis die je graag zou willen delen?

Laat hier je verhaal achter

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.