Nieuws/Vrouw
460334
Vrouw

Dilemma

Je kunt beter niet de naam van je man aannemen

DILEMMA - Nieuw in VROUW de rubriek 'Dilemma'. We geven een stelling en laten een voor- én tegenstander aan het woord. Maar ook zijn we benieuwd naar jouw mening. Deze week is de stelling: Je kunt beter niet de naam van je man aannemen.

Ja

 ‘Waarom zou je je identiteit opgeven?’

 

Eline Walda (44) heeft een praktijk voor strategisch marketingadvies. Ze woont samen met haar partner en is moeder van een 18-jarige zoon.

 

"Met een nieuwe achternaam maak je je leven onnodig complex. Je bent in één klap je hele netwerk kwijt. Oude kennissen die weer contact zoeken, kunnen je niet vinden. Vanuit marketingoogpunt is het helemaal een onbegrijpelijke keuze. Stel dat Unilever opeens anders zou gaan heten.

Een bedrijf investeert enorm veel geld in naamsopbouw en eigenlijk doe je dat als mens ook: door alles wat je deelt met de wereld. Je bouwt een reputatie op die gekoppeld is aan je naam. Je naam is je identiteit, zeker ook je online identiteit. Kies je voor de naam van je man, dan gooi je die in één klap weg en ben je je hele historie kwijt. Regelmatig komen klanten met de handen in het haar bij me; ze hebben ooit enthousiast hun eigen naam ingewisseld voor die van hun man, maar gaan nu scheiden…Wat jammer, denk ik dan.

Denk aan Tina Turner en Heleen van Royen, zelfstandige dames die zonder de achternaam van hun ex-man reduceren tot volslagen onbekenden. Veel jonge vrouwen kiezen voor de achternaam van hun man omdat ze dat romantisch vinden of omdat hun man dat op prijs stelt. Maar het is toch van de gekke dat je dat doet omdat je dan als gezin bij elkaar zou horen? In deze tijd van gelijkwaardigheid is het helemaal niet logisch dat je je identiteit opgeeft voor de liefde."

 

Nee

 ‘Je zegt ermee: wij horen bij elkaar’

 

Sarah Glasbergen (30) is oprichter van de trouwsite Theperfectwedding.nl en trouwexpert bij VROUW.nl.

"Het is nog steeds populair om de achternaam van je man aan te nemen als  je trouwt. Het gebeurt vaker wel dan niet. Je ziet wel meer dat iets wat een beetje oubollig is, juist weer ‘in’ wordt. En veel koppels denken aan de toekomst. Kinderen zijn de voornaamste reden om voor de naam van de man te kiezen. Zeker als ze naar school gaan, gaat dat spelen.

Met één naam voor het hele gezin is het namelijk meteen voor iedereen duidelijk: wij horen bij elkaar. Tegenwoordig gebeurt het vaker dat de moeder anders heet en wordt het ook minder gek gevonden, maar toch vinden veel families het belangrijk om allemaal dezelfde naam te dragen. Er zit wel een verschil tussen helemaal van naam veranderen of de naam van je man erbij plakken. Als je voor beide namen gaat, kun je kiezen voor een overgangsfase.

Dan is het minder heftig. Je moet bijvoorbeeld oppassen, als je op huwelijksreis gaat, dat je niet heel enthousiast gaat boeken onder je nieuwe naam, terwijl in je oude paspoort nog je meisjesnaam staat. Dan ga je echt niet mee! Het kost tijd om alle wijzigingen door te voeren. Ik zou dat gefaseerd doen, behalve als je helemaal onder zijn naam verder gaat, dan kun je het beter in één keer doen. Het is natuurlijk wel gek: je achternaam is zoiets eigens. Je zou het ook traditioneel of ouderwets kunnen noemen. Maar ik vind het juist iets heelmoois hebben; het idee dat je echt bij elkaar hoort."

 

De complete meningen van Ingrid en Marina kun je lezen in VROUW magazine 4.

Heb jij de achternaam van jouw man aangenomen? Of juist niet?

Praat met ons mee!