460374
Vrouw

Dilemma

We zijn te streng voor buitenlandse liefdes

In de rubriek 'Dilemma' schotelen we een stelling voor en laten een voor- én tegenstander aan het woord. Maar ook zijn we benieuwd naar jouw mening. Deze week is de stelling: we zijn te streng voor buitenlandse liefdes.

Ja

'De kinderen moeten het zonder hun papa doen'

Verpleegkundige Fenna Adwoa (26) is getrouwd met de Ghanese Rahman (25) en heeft met hem een zoon (2) en een dochter (5 maanden).

"Vier jaar geleden ontmoette ik Rahman tijdens een vakantie in Ghana. Het was liefde op het eerste gezicht. Een jaar later zijn we getrouwd, we wilden graag kinderen en een maand later was ik zwanger. Bevallen in Ghana zag ik niet zitten en we dachten dat het wel zou lukken om in Nederland een verblijfsvergunning te krijgen. Inmiddels zijn we drie jaar verder en woont Rahman nog steeds niet hier. Eerst werd onze aanvraag afgewezen omdat ik geen vaste aanstelling had, daarna bleek dat ik te weinig verdiende. Had ik vervolgens met collega’s geregeld dat ik meer uren kon maken, was de inkomenseis verhoogd! Ik verdien 50 euro in de maand te weinig. Dat frustreert me enorm. Ik onderhoud ons gezin al tweeënhalf jaar! Ik snap dat er regels zijn, maar het ‘menselijke’ is weg."

Nee

De eisen mogen nog wel aangescherpt’

VVD’er Malik Azmani (37), zoon van een Marokkaanse vader en een Friese moeder, is Tweede Kamerlid en woordvoerder Immigratie, Integratie & Asiel.

"De VVD wil echte liefde een eerlijke kans geven. Maar voor valse liefde is hier geen plaats. We weten allemaal dat er sprake is van schijnhuwelijken en importbruiden die ergens op vierhoog zitten en niet mogen meedoen. Dat willen we voorkomen. Je moet als mens volwaardig kunnen deelnemen aan de maatschappij, dat komt je liefdesrelatie en je relatie met de samenleving ten goede. Daarom stellen we een aantal eisen als een buitenlandse partner naar Nederland wil komen. Iemand moet kennis hebben van onze maatschappij en positief tegenover onze normen en waarden staan. Als door partners totaal verschillend over westerse waarden als ‘gelijkheid tussen man en vrouw’ wordt gedacht, kan dat tot frustratie binnen het gezin leiden."

De complete meningen van Fenna en Malik kun je lenzen in VROUW magazine 3.

Wat vind jij? Zijn we te streng voor buitenlandse liefdes? Praat met ons mee!