Vrouw/Praat Mee
460413659
Praat Mee

Zeg eens eerlijk... Wie maakt bij jou thuis de surprise(s)?

Sinterklaasknutsels

Sinterklaasknutsels

December is een drukke maand, en niet alleen wat betreft het doen van inkopen. Mensen met basisschoolkinderen kunnen hun lol tevens op, op het gebied van de Sinterklaasviering op school. Want wisten mensen vroeger amper wat hun kind knutselde voor degene die hij/zij met lootjes had getrokken, nu bemoeien steeds meer ouders zich met het knutselwerk. Laat jij je kind, of knutsel je mee? Praat mee!

Sinterklaasknutsels

Sinterklaasknutsels

Mijn dochter (groep 5) kwam vorige week thuis met twee brieven: eentje voor de ouders en eentje was het lootje. Maar dan niet een ouderwets lootje met slechts de naam maar een soort vriendenboekje-lootje; want op het lootje van A4-formaat staan ook wat het kind in kwestie graag eet en liever niet eet, hobby's, favoriete les, stomste les, lievelingsdier, gewenste cadeautje en de winkel waar dat te koop is én reservecadeautje mocht wens 1 niet vervuld kunnen worden.

Spelregels

Helemaal onderaan staan de spelregels:

- Maak een leuke surprise om je cadeautje heen, een bak met snippers is verboden!

- Geen snoep en geld vragen of geven!!

- Je mag ongeveer 5 euro uitgeven.

- Pak je surprise even in, dan is het een echte verrassing!

In de brief voor de ouders wordt nogmaals benadrukt dat ingepakte dozen met papiersnippers om te grabbelen niet worden gezien als surprises. Wel mogen ouders hun kind natuurlijk best een beetje helpen. "Op internet staan een heleboel leuke ideeën."

Workshop

Niet zo vreemd dus dat mijn dochter het maken van een surprise beschouwt als een megabelangrijk project waarvoor het hele gezin moet worden ingeschakeld. Nou ben ik de beroerdste niet en betaal en koop ik - samen met haar - uiteraard alle benodigde materialen maar verder zal ze het echt zelf moeten doen. Net als het schrijven van een gedicht. Dat ze mijn vriend al bij het dichtgroepje had ingeroosterd en mij bij het knutselgroepje - die logica ontgaat mij totaal -, daar trappen wij niet in. Het is háár feestje.

VROUW-collega D. heeft het er ook al helemaal mee gehad: "Ja dat cadeautje hoeft maar 5 euro te kosten, maar ik stond wel mooi voor 50 euro knutselmateriaal af te rekenen." En VROUW-collega M. houdt haar hart vast: "Er zitten nogal wat creatieve mensen bij die helemaal opgaan in het maken van een surprise. Dat vind ik helemaal prima, maar dan verwachten ze voor hun kind ook een kunstwerk terug, maar ik ben echt een knutselkluns. Heel vervelend dat die lat elk jaar hoger lijkt te liggen. Misschien stuur ik mijn zoon wel naar een workshop, dan ben ik er thuis vanaf. Maar eigenlijk vind ik het gekkigheid."

Kinderen zelf kunnen er overigens ook flink van in de stress raken. Zo vertelt VROUW-collega C. deze opmerkelijke anekdote: "Bij mijn zoon zit een jongen in de klas die zich nogal zorgen maakt. Hij had in de klas gezegd tegen de meester: 'Ik weet niet of ik de surprise op tijd af krijg, want mijn ouders werken beiden zeven dagen per week.' Toen had de meester geantwoord: 'Dan hadden ze maar geen kinderen moeten nemen.'"

Praat mee

Hoe zijn bij jou thuis de surpisetaken verdeeld? Verloopt het allemaal heel soepel en betaalbaar of...? Praat mee!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.