Nieuws/Vrouw
460716
Vrouw

Wijncolumn Pieter Nijdam

Niks mis met klassieke Rioja

GEEN - Een paar weken geleden braken we een lans voor Rioja nieuwe stijl. Die is meer op het fruit gemaakt en veel korter op hout gelagerd. Met name dames zouden blij zijn met de omslag. Die traditionele zware Rioja's hadden ze na één glas wel gezien.

Maar toen kwam er een vriendelijk mailtje binnen van een lezeres met de vraag 'wat er in godsnaam mis is met klassieke Rioja?'

De dame in kwestie bleek al jaren verknocht aan het merk Faustino. Faustino? Is dat niet die 150 jaar oude bodega? Samen met R. López de Heredia Viña Tondinia de ultieme verdediger van het Rioja-erfgoed. Traditioneler kun je het gewoon niet krijgen.

Nou moet ik eerlijk bekennen dat ik jarenlang om Faustino heen ben gelopen. Het rustieke etiket, maar ook de smaak van Faustino VII, de instapper van het huis, deed mij niets. Ik weet het: allemaal vooroordelen.

Alsof de duvel ermee speelde volgde vlak na de mail een advertentie van slijtersketen Mitra, afkorting van 'Minder Trammelant'. Mitra gooit het over een andere boeg. Wijn moet plaatsmaken voor bier en whisky. Volgens mij een strategische blunder van jewelste, maar wie ben ik? In elke geval houden ze opruiming. In plaats van 20 euro kostte de Faustino I Gran Reserva 1999 nog maar 15 euro.

Tegen deze prijs laten we onze vooroordelen graag varen. In het mandje ermee. Nog dezelfde avond bij de open haard volgde het grote ongelijk. Jongens, wat een klasse! Een aristocratische, bijna bedwelmende geur stijgt op uit het glas. Zwarte kersen, bessen, pruimen en dikke confiture maken het geheel tot een romige kanjer die nog jaren meekan. En al dat hout dan? Volledig geïntegreerd, dankzij de zuren van de tempranillo-druif. Slechts een subtiel tikje vanille in de afdronk.

Tja, dan krab je je wel even achter de oren met dertig jaar wijnwijsheid. Een terechte tik op de vingers van onze mailschrijfster. Rioja in de klassieke stijl is niet minder, gewoon anders. Gelukkig zit er nog wat in de fles. Super bij een hertenbiefstukje met cantharellen.