Nieuws/Vrouw
460748
Vrouw

Weblog van de week

Alle bordjes in de lucht, maar wel haalbaar graag

GEEN - Jacinta Bokma (46) is foodinspirator, heeft vier kinderen en is gek op Pilates. Jacinta schrijft kookboeken, is hoofdredacteur van het grootste receptendiscussieforum in zijn soort ter wereld en maakt filmpjes met BN-ers hoe zij zich gezonder, slimmer en slanker kunnen eten. Met CTM Nada van Nie wil zij iedereen verleiden ook gezond te gaan eten.

Naam: Jacinta Bokma

Leeftijd: 46

Beroep: Foodinspirator

Relatie:

Favoriete website:

Typisch vrouwelijke eigenschap: 

Wat moet een vrouw echt ooit in haar leven doen?:

-------------------------------------------------------

Koken begint al bij het boodschappen doen. Ik kies graag voor gemakkelijke, goed verkrijgbare, betaalbare ingrediënten. Soms wijk ik daar bewust van af, maar dan zijn het altijd ruim van tevoren in huis te halen, lang houdbare producten of seizoengroenten waar ik zelf enthousiast over ben, omdat ze heerlijk van smaak én voedzaam zijn. Het is zo belangrijk: een recept moet háálbaar zijn. Liefst ‘uit het keukenkastje gegrepen’. Eén van de mooiere complimenten die ik laatst indirect kreeg, was die keer dat ik m’n laptop kwijt was. Zoeken, zoeken en goh: stond-ie toch weer op zijn vertrouwde plek, het aanrecht, de keuken: mijn laboratorium. De ‘dader’: Julius, m’n 17-jarige chocoladecake-uit-een-pakje-verslaafde. Had die schat spontaan m’n 3-minuten brownies gemaakt. De reden: “Die van jou waren sneller klaar mam”. En ja, ik moest er toch even naar vragen: of het had gesmaakt. Natuurlijk smaakten ze beter dan zo’n pakje, “anders had-ie ze natuurlijk niet gemaakt”. Heerlijk, die puberlogica.

Eigenlijk werd ik al jarenlang uitgedaagd De Snelle Vegetariër te schrijven. Het moest er gewoon komen, dit boek, met recepten die je in een handomdraai maakt, verrukkelijk, verrassend. Recepten met het wow-effect. Lieve vriendinnen en het ideale proefpanel thuis hielden me met beide benen op de grond: voldoen aan de volwassen smaak van m’n half-Italiaanse man, de eisen van mijn over-kritische twee pubers en pas-ontluikende smaak van m’n twee jongste schatten van vijf en zeven. En zo ging het. Balancerend tussen de vijf P-wensen (Pizza! Pannekoeken! Poffertjes! Patat! Pasta!) van mijn kinderen en de ‘iets met teriyaki of minestrone’-smeekbedes van mijn man. Het resultaat: meer dan 120 lekker gezonde, lekker makkelijke, lekker snelle recepten. Vegetarisch genieten: zo doe je dat (lees hier recensie) en gun jezelf meteen deze supersnelle 3-minuten brownies.