460756
Vrouw

'Ik wil geen chemo of bestralingen'

Ondanks dringend advies van haar artsen zag Linda Woudstra, getrouwd en moeder van twee dochters (18 en 16), af van reguliere behandeling van borstkanker. Ze probeert zichzelf te genezen en zegt zich beter dan ooit te voelen.

Vijf jaar geleden ontdekte ik een knobbel in mijn borst. Ik schrok met te pletter! het bleek een tumor van 3,5 cm. Ik kreeg een borstbesparende operatie, waarna de standaardprocedure volgde: zeven weken bestralingen, zes maanden chemokuren en vijf jaar tamoxifen, een geneesmiddel dat de hormoonhuishouding beïnvloedt.

Geen uitleg

Ik had allerlei vragen waarop de artsen geen antwoord wisten. Ze namen me ook niet serieus. Pas toen ik zei dat ik ingenieur was, veranderde hun toon. Maar ze konden me niet uitleggen waarom ik eerst bestralingen zou krijgen en niet tamofixen, of allebei tegelijk. ’Interessante vraag,’ was het enige wat ik kreeg te horen. Ik was perplex, boos en in de war. Ik wilde mijn leven niet in handen leggen van mensen die niet precies wisten waar ze precies mee bezig waren.

Keuze

Ik zag in mijn omgeving alle mensen met kanker kapotgaan aan de chemotherapie. Ik wilde zo niet doodgaan. Ik wilde juist de dingen gaan doen die ik altijd had uitgesteld. Uiteindelijk heb ik een principiële keuze voor de kwaliteit van leven gemaakt en gezegd dat ik de behandeling wilde uitstellen. Ik ben me vervolgens gaan verdiepen in borstkanker. Ik las dat slechts twee procent van alle kankerpatiënten die chemotherapie krijgt, een langere overlevingskans heeft dan vijf jaar. Bestralingen zijn al even erg. Mensen houden er slokdarmkanker, longkanker of hartproblemen aan over. De borstkanker komt weer terug, of de wonden helen niet als hun borst er alsnog af moet. 45 procent van de behandelde patiënten overlijdt vóór het vijfde jaar.

Voordelen?

Waar waren de voordelen? Ik zag ze niet. Daarom besloot ik van alle behandelingen af te zien. Ik ging mezelf genezen. De artsen lieten mij direct vallen, ze hebben mij niet meer benaderd. Mijn man had er in het begin ook moeite mee. Hij snapte wel dat ik geen chemotherapie wilde, maar geen bestraling… Wat dan wel?! Dan moet je sterk in je schoenen staan, want dat wist ik zelf nog niet. Ik voelde me erg eenzaam, heel emotioneel ook…

In VROUW magazine 41 hoe Linda op haar manier de strijd aangaat tegen borstkanker.

Wat vind jij van de keuze van Linda? Praat met ons mee!