460791
Vrouw

Melancholiedje

Frederik Brom's favoriete liedje

Het melancholiedje van acteur Frederik Brom is de Vijfde Symfonie van Beethoven. Waar luistert hij verder nog graag naar?

  • Eerste single: Solomon Linda – The Lion Sleeps Tonight
  • Eerste album: Bruce Springsteen – Born in the USA
  • Eerste concert: Torhout Werchter festival

"Ik was zeven toen ik The Lion Sleeps Tonight van Solomon Linda duizenden keren heb geluisterd. Ik begreep toen ik zeven was dat ik het geweldig vond, maar nu... Afschuwelijk.

Bruce Springsteen

Van mijn vijfde tot mijn twaalfde heb ik samen met een vriendje gespeeld met Playmobile en we luisterden vaak de LP van Bruce Springsteen met het nummer Born in the USA. Als ik dat nummer hoor, zie ik ons weer zitten op de zolder in ons huis in Noord-Brabant en de tekst met onze eigen tekst meezingend. Wisten wij veel wat Bruce Springsteen eigenlijk zong.

Kostschool

Ik was 14 toen ik naar een kostschool ging. We sliepen met vier à vijf jongens op een kamer en om in slaap te komen deed ik mijn discman aan en viel ik met die oortjes in slaap. Een jaar lang ben ik vergeten een andere cd mee te nemen, dus elke avond viel ik in slaap met de vijftien minuut durende live versie van Telegraph Road van de Dire Straits. Het nummer is een uitgesponnen verhaal over een man die door een land heen loopt, zijn tas ergens neerzet en er komen steeds meer mensen waardoor er een stad ontstaan. Lag ik daar in bed met in mijn achterhoofd die stomme kostschool.

Geen ritmegevoel

Op de kostschool moeten we altijd om 21.45 uur naar bed en een kwartier later moest het muisstil zijn. Als we dan toch door bleven kletsen en je werd gesnapt, moest je naar de directeur. Ik werd er vaak uitgepikt en moest met die imposante man mee. We reden we het bos in en na een paar kilometer werd ik, als straf, eruit gezet en moest ik de weg terug vinden naar de school. Tijdens de rit richting het bos draaide die man altijd van Hans de Booij Thuis Ben en dan zong hij hard mee. Terwijl het natuurlijk tegenstrijdig was, want ik werd juist ergens ver weg gedropt van ‘thuis’.Na de kostschool kwam ik erachter dat ik gewoonweg geen ritmegevoel had. Hoe jammer ik dat ook vind, ik begrijp het gewoon niet. Ik kon snel drummen, maar tellen… En met zingen begon ik zomaar ergens wanneer ik dacht dat het wel goed zat en dan zeiden de bandleden: tellen!

Tellen

Op Torhout Werchter trad Lenny Kravitz op. Hij speelde het nummer Let Love Rule heel langzaam en nodigde iedereen uit om mee te klappen. Zelfs hier liet mijn ritmegevoel mij in de steek, want ik kom maar niet meeklappen. Eigenlijk haat ik dit nummer nu, want toen besefte ik dat ik nooit zal als zanger zal optreden. Althans, in dit leven.”