Nieuws/Vrouw
460800
Vrouw

Recept van woensdag 28 nov 2012

Groentetaartjes met amandelen

undefined

Ingrediënten: Deeg: 250 g meel ~ snufje zout ~ 125 g koude boter ~ 1 ei ~ Vulling: 500 g broccoliroosjes ~ 500 g bloemkoolroosjes ~ zout ~ 300 ml room ~ 5 eieren ~ 125 g geraspte gruyere ~ versgemalen peper ~ snufje versgemalen nootmuskaat ~ boter (om in te vetten) ~ 2 el amandelschaafsel

 

1. Schep het meel op het werkblad, meng het zout erdoor en maak een kuiltje in het midden van het meel. Verdeel de boter in kleine stukjes erover. Breek het ei in het kuiltje, voeg 2-3 el lauw water toe en hak alles met een mes door elkaar, zodat er kleine deegkruimels ontstaan. Kneed hiervan met de handen een soepele bal deeg. Wikkel in vershoudfolie en zet ± 30 minuten koud.

2. Verwarm de oven voor op 200 ˚C.

3. Blancheer de broccoli en bloemkool 4-5 minuten in kokend zout water, giet af, schrik ze koud af en laat uitlekken.

4. Kluts de room door de eieren, roer de geraspte kaas erdoor en meng zout, peper en nootmuskaat erdoor.

5. Beboter de springvormen. Rol het deeg op een met meel bestoven werkblad dun uit en bekleed de springvormen hiermee. Kneed een hoge rand.

6. Verdeel de groenten over de bodem en giet het eiermengsel erover. Bestrooi met het amandelschaafsel en bak de taartjes in 35-40 minuten goudbruin.

BEREIDING 40 minuten + 30 minuten koelen + 40 minuten oventijd

Hartverwarmend

Alle recepten komen uit Genieten van Winterkost (€ 15,95 Centrale Uitgeverij Deltas, ISBN 9789044734676)