Vrouw/Culinair
460822976
Culinair

Een week vol vegaworsten en blote piemels Of je worst lust...

anp

anp

Er hangt een thema aan deze week. Eerst komt Unox met een vegetarische rookworst en vervolgens krijg ik een mail van ‘Lekkers van Beckers’; samen met de Vegetarische Slager komen zij met een hele vega snacklijn met onder andere frikadellen. Als klap op de vuurpijl valt er dan ook nog een bekende Nederlandse glossy op de mat, die deze maand haar verjaardag viert. Of je worst lust…

anp

anp

De blote piemels spatten van de glimmende pagina's af. In vol ornaat. Begrijp me niet verkeerd, ik heb niks tegen worsten, in welke vorm dan ook. Maar ja, zo’n damesblad sla je ook weleens open op een moment dat je je eerste kop koffie van de dag nog moet drinken.

En dan zijn de mannelijke (en vrouwelijke) geslachtsorganen in de portrettenreeks van dit maandblad wel heel erg in your face.

Stijlvol

Natuurlijk hebben we bij VROUW ook naakt in het blad. Daar wordt vaak lang en breed over gediscussieerd. Hoe brengen we het in beeld, houden we het stijlvol, zorgen we ervoor dat degenen die geportretteerd worden niet alleen met een blij gevoel op zaterdag ons magazine openslaan, maar ook vol trots de foto kunnen laten zien aan familieleden en vrienden, hem desnoods kunnen inlijsten en in de gang hangen zonder dat (klein)kinderen een trauma oplopen?

Het letterlijk gehanteerde criterium: VROUW zit op zaterdagochtend bij de krant. Mensen bladeren het blad vaak al door voor het ontbijt. Daar moeten die foto’s tegen bestand zijn.

Preuts

Dan kun je zeggen: Hurkmans, dat ligt aan je leeftijd. Je bent gewoon een preutse oude tang. Dat denk ik dan zelf ook namelijk op zo’n moment. Ik heb het bijbehorende verhaal niet gelezen. Ik wilde, ook gezien het moment van de dag, niet te lang blijven hangen bij al dat blootgedoe met piercings en heb doorgebladerd naar een leuk verhaal over blije mannen die de naamgeefster van het magazine een warm hart toedragen.

En daarna bleef het tijdschrift op de eettafel liggen, waar Dochter het een uurtje later vond. “Jeetje,” zei ze (en ze is toch echt pas 22), “wat is dit nou? Hoe bizar dat je een vrouwenblad tegenwoordig onder je matras moet verstoppen. Dit kun je toch niet zomaar hier laten liggen, mam. Dadelijk vindt een van de buurkindjes het.”

Vegaworst

Afijn, terug naar de vegetarische variant op de vleselijke worst. Wilt u mijn eerlijke mening? Ik was niet ondersteboven van smaak en structuur. Hoeft ook niet, want ik ben geen vegetariër en als ik per se rookworst wil eten, dan pak ik er een uit het schap waar helaas, helaas, toch een varkentje voor is gestorven.

De echte hè, ook niet de magere variant. Doe me een lol zeg. Als je dan een keer rookworst eet, wil je toch ook dat het vet eruit spat als je met je tanden door het velletje breekt; gewoon dat serieuze rookworstenmondengevoel.

Vleesvervanger

Ik eet niet zo vaak rookworst, dat scheelt. Manlief lust vrijwel alles, maar is geen fan van snert en ook niet van stamppot (en trouwens ook niet van venkel, koriander en selderij) en daarnaast heb ik een kind dat vanaf zijn twaalfde vegetariër is.

Ik had er eerst twee, maar de ander hield het na zes jaar van vleesvermijdend gedrag voor gezien toen ze een vriendje kreeg dat spekpannekoeken bakte. Noodgedwongen ben ik een vrij aardige vegakok geworden. En daar heb ik zelden tot nooit een vleesvervanger bij gebruikt.

Alternatieven

Niet dat ik hier nou de culinaire betweter uit wil gaan hangen, die verontwaardigd de vleesvervangers in de ban doet als zijnde nepproducten, die prima te vervangen zijn als je bereid bent vier uur in de keuken te staan en ingewikkelde dingen met groentes te doen, maar simpelweg omdat het vegetariër-kind ze niet bliefde.

“Ik eet geen vlees en ik houd ook niet van de smaak van vlees, dus van mij hoeft dit niet,” meldde hij fier toen ik eens iets op tafel had gezet dat leek op kip, maar geen kip was. Vanaf dat moment zocht ik gewoon naar alternatieven.

Niet altijd z’n zin

Zoals gehakte gerookte amandelen in plaats van spekjes door de sla. En plakken tofu gemarineerd in sinaasappelsap, sojasaus en knoflook. Goed droogdeppen en dan grillen in de grillpan, zodat er mooie zwarte strepen ontstaan.

Doet het prima bij hutspot (mijn man kan niet altijd zijn zin krijgen!) en de marinade kook je een beetje in, klontje boter erbij en je kunt het zo als jus in het kuiltje gieten.

Creativiteit

Falafel, kaassoufflé (nee, niet die gefrituurde dingen van de snackbar, maar van een roux met stijfgeslagen eiwit uit de oven), geroosterde bloemkool met camembert uit de oven. Het is echt allemaal evenveel of zelfs minder werk dan een voorraadje gehaktballen draaien.

Ben je dol op vleesvervangers, ga gerust je goddelijke gang. Zo niet, met een beetje creativiteit kom je ook een heel eind.

Recept

Favoriet is een auberginegerechtje dat ik ooit baseerde op een pastaschotel uit een kookblad.

Nodig:

3 aubergines,

Kilo ontvelde tomaten (of een blik gepelde tomaten)

Teentje knoflook

Eetlepel Italiaanse kruiden

Ui

175 g geraspte oude kaas

4 of 5 eieren

Scheutje olijfolie

Snijd drie aubergines in kleine blokjes en stoof ze gaar in een beetje olijfolie, maak tomatensaus (stoof een kilo ontvelde tomaten – of gebruik een blik tomaten –, met een fijngesnipperd uitje en een teentje knoflook, voeg kruiden toe naar smaak en zet de staafmixer erin), meng de tomaten met de aubergine in een ovenschaal.

Maak evenveel kuiltjes als het aantal mensen aan tafel en breek in elk kuiltje een ei. Strooi geraspte kaas om de kuiltjes heen en zet in de oven tot de kaas is gesmolten en de eieren gestold. Stokbroodje erbij en hoppa.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.