460854
Vrouw

Wijncolumn Pieter  Nijdam

Premier grand cru voor half geld

GEEN - De straat zal wel denken: staat dat huurbusje wéér voor de deur. Het is september en dat betekent dat heel wijnminnend Frankrijk zijn slag slaat op de ’Foire aux Vins’.

Of ik eens wat vaker over grand cru's kan schrijven. Dat mailden meerdere lezers na het stukje over de Foire aux Vins, de jaarlijkse wijnmarkt waar veel Fransen (en Nederlanders) momenteel hun slag slaan.

Tja, een grand cru is natuurlijk de ultieme droom van elke wijnliefhebber, maar wie kan dat in deze tijd nog betalen? De top uit Médoc, Saint-Émilion of Pomerol noteert heden ten dage gemakkelijk minstens honderd euro per fles. Dan moet je wel een erg goede bonus hebben meegekregen, wil je je zoiets kunnen veroorloven.

Zelf ben ik zo'n tien jaar geleden gestopt met de betere bordeaux te kopen. De laatste slag sloeg ik bij Zachy's in Scarsdale, mijn toenmalige woonplaats onder de rook van New York. Wijngoeroe Robert Parker had de jaargang 2001 neergesabeld en Jeff Zacharia (de baas van Zachy's) zat met een hele voorraad onverkoopbare grand cru's. En zo gingen de kisten La Mission Haut-Brion, Trotanoy, Pichon-Baron en Léoville Barton voor half geld richting mijn kelder.

Maar het was duidelijk dat zo'n buitenkansje eenmalig was. Puissant rijke Russen en Chinezen hebben inmiddels de prijzen van grand cru's naar dusdanig duizelingwekkende hoogten opgedreven, dat een arme journalist naar iets anders moet omkijken. Vandaar dat deze columns normaal gesproken over wijnen tussen de 5 en 15 euro gaan. Wijnen die u en ik met een gerust hart kunnen kopen.

Toch, héél soms, gaat dat hart sneller kloppen. Laatst was ik bij de Mitra in Baarn die kelderopruiming hield. Liefst 50 procent korting op sommige wijnen, waaronder een heuse grand cru. Wat zeg ik: zelfs een premier grand cru B uit Saint-Émilion! Château Canon-la-Gaffelière voor €39,99 in plaats van €79,98. En dan ook nog uit superjaar 2001 (wat had die Parker het toch mis).

Daar gaan we er eentje van proeven. De rest gaat in de opslag. Kan nog wel tien jaar liggen. Vol en zijdezacht met een enorme diepte aan rijp fruit (bramen, pruimen), snufje tabak, fijne tannines, raffinement en pure elegantie.

Het zijn uiteindelijk toch de grand cru's waarvan je écht kippenvel krijgt.