Nieuws/Vrouw
460915014
Vrouw

'Met autismegeleidehond Noortje is mijn zoon minder angstig'

Djamillo met zijn autismegeleidehond

Djamillo met zijn autismegeleidehond

Djamillo (12), zoon van filmmaakster Tamara Miranda, is autistisch. Maar sinds hij een autismegeleidehond heeft is hij wel een stuk minder angstig: "En dat terwijl hij bang was voor honden."

Djamillo met zijn autismegeleidehond

Djamillo met zijn autismegeleidehond

"Djamillo heeft een gegeneraliseerde angststoornis, dat betekent dat hij bang is voor alles. Hij kan niet door het huis lopen, niet alleen in de kamer zijn, niet alleen naar de wc of douchen en niet alleen slapen."

Autismegeleidehond

"Ik moest altijd bij hem zijn, kon niet eens koken. Voor een alleenstaande moeder heel erg vermoeiend. In de nacht moest ik uren naast hem zitten met mijn hand op zijn hoofd om hem rustig te krijgen."

"Ongeveer vijf jaar geleden is KNGF Geleidehonden gestart met autismegeleidehonden. Die waren eerst bedoeld als zogenaamde 'uitbreek-honden' voor kinderen van 3 tot 7 jaar met autisme die de neiging hadden weg te lopen. Als het kind dan wegliep dan ging de hond zitten."

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

Aangemeld

"Aanvankelijk dacht ik dan ook dat het niks voor ons was, omdat Djamillo niet wegliep. Maar toen las ik een artikel over autismegeleidehonden en heb ik me aangemeld."

"Zowel Djamillo als ik waren bang voor honden, maar vanaf het moment dat we Noortje kregen verdween de angst als sneeuw voor de zon. En het belangrijkste is: met Noor durft hij steeds meer."

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

Kleine training

"Noor slaapt bij hem, zodat ik in mijn eigen bed kan liggen en als hij achter de computer zit ligt Noor ligt in haar mand achter hem. Als Noor in de buurt is dan is hij niet bang, dan voelt hij zich veilig."

"Noor is een afgekeurde blindengeleidehond. Ze had iets aan haar netvlies, maar met een kleine training is ze klaargestoomd voor kinderen met autisme."

Hollandse Hoogte

Hollandse Hoogte

Paniekaanval

"Als Djamillo bang is zegt hij touch en raakt ze met haar neus zijn handen aan, dan wordt hij rustig. Dan schiet hij uit zijn paniekaanval. Ze weet ook heel goed dat ze er voor hem is, ze houdt hem altijd in de gaten en als hij gaat slapen loopt ze uit zichzelf mee."

"Noortje is helemaal onderdeel van het gezin. Elke avond wordt ze door mijn zoon uitgebreid geknuffeld en noemt hij Noortje zijn grote liefde. De band die ze hebben is onbreekbaar. Ook de nichtjes zijn dol op haar. Het is echt een bijzonder dier; slim, zorgzaam en bescheiden. Ze heeft een heel eigen karakter."

"Ze gaat overal mee naar toe, behalve naar school. Daar heeft Djamillo voldoende afleiding, waardoor hij niet aan zijn angst denkt. Als ze bij ons in de bakfiets zit, steekt ze altijd parmantig haar kop eruit. Ze is denk ik een van de meest gefotografeerde honden bij ons in de stad."

Jij op VROUW.nl

Heb jij ook een verhaal dat je wilt vertellen?

Dan kan dat hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.