460966
Vrouw

Tips van stiefcoach

Stiefmama, houd afstand!

Na een scheiding is het vaak onvermijdelijk: er komen nieuwe partners bij. Niet zelden komt het tot een nieuw gezin. Je eigen kinderen opvoeden is vaak al een uitdaging, laat staan die van een ander (erbij). Hoe zou jij dat aanpakken?

Het vak 'stiefcoach' is in Nederland aan een opmars bezig nu een op de drie huwelijken strandt. Dat het de tweede ronde niet altijd gemakkelijk gaat, blijkt ook uit cijfers: 60 procent van de nieuwe samengestelde gezinnen gaat ook weer uit elkaar. "Ondanks alle goede intenties", weet stiefcoach Jeanette Hultzer. "Mensen beginnen er in hun verliefdheid vaak vol optimisme aan; ze weten zeker dat ze niet opnieuw dezelfde fouten maken als bij de vorige partner."

Boze Barbamama

"Daardoor zie je dat vooral vrouwen zich in allerlei bochten wringen als een soort Barbamama om de ideale (stief-)moeder te zijn", vervolgt ze. "Niemand wil de boze heks zijn. Toch zitten de stiefkinderen niet altijd te wachten op die leuke, perfecte extra moeder. Ze hebben namelijk al een moeder die haar werk prima doet. Stiefmoeder zijn is een ondankbare rol. Je moet geen bedankje verwachten van die kinderen, of van je man. Ik krijg vaak vrouwen in mijn praktijk die bijna overspannen zijn."

----Wat moet je vooral níet doen als stiefmoeder?----

Haar tip is dan ook: "Blijf dicht bij jezelf. Doe waar je goed in bent. Vind je het leuk om te koken? Kook dan lekker voor de kinderen. Bemoei je verder niet zo veel met de opvoeding. Laat de biologische ouder de opvoedkundige regels bepalen. En laat de kinderen, zeker in het begin, naar jou toe komen.

Dring je niet op. Dat werk vaak averechts. Streef er niet naar een gezin te worden, dat heb je met je eerste partner wel gehad doordat jullie samen kinderen hebben. Een nieuw harmonieus systeem waarin volwassenen en kinderen zich prettig en veilig voelen, is al een geweldig resultaat!"

---Stiefmoeders klappen uit de school: 'Ik trek mijn kinderen voor'----

Verboden samen te wonen

Toch heeft ze nog wel een tip: "Ga niet te snel samenwonen en in sommige gevallen, bijvoorbeeld met puberkinderen, doe het helemaal niet. Die twee pubers van jou samen met die twee van hem kan tot explosieve situaties leiden."

Volgens Suzan Vloet gaat het in de meeste gevallen mis, omdat het nieuwe koppel nog last heeft van 'losse eindjes' uit de scheiding. "Zorg dat je met je ex alles goed geregeld hebt. Dat je het ouderschapsplan goed hebt opgesteld en naleeft. Als het goed is afgerond met de ex heeft de nieuwe relatie, met kinderen erbij, veel meer kans van slagen."