Nieuws/Vrouw
461109267
Vrouw

Zo voorkom je dat online daten een fiasco wordt

Hollandse Hoogte/ 	dpa Picture-Alliance GmbH

Hollandse Hoogte/ dpa Picture-Alliance GmbH

Online daten is al lang geen taboe meer. Integendeel: de romantische verhalen over mensen die hun ware liefde hebben gevonden via internet vliegen ons om de oren. Toch kan het ook anders gaan, bijvoorbeeld wanneer het profiel van je date nep blijkt. Kim Luu van Relatieplanet: "In alle gevallen van datingfraude waarover ik gelezen heb, waren de slachtoffers al smoorverliefd zonder hun 'geliefde' te hebben ontmoet."

Hollandse Hoogte/ 	dpa Picture-Alliance GmbH

Hollandse Hoogte/ dpa Picture-Alliance GmbH

"Je hoort helaas steeds meer over datingfraude. Maar dan heb ik het echt over georganiseerde bendes die erop uit zijn mensen geld af te troggelen, de zwaardere gevallen dus. Dus niet over de mensen die aangeven dat ze gescheiden zijn, maar in de praktijk enkel gescheiden zijn van bed en in werkelijkheid nog getrouwd."

Intuïtie

Hoe leuk een profielfoto er ook uitziet en hoe gemakkelijk de chatgesprekken ook gaan, bij online daten liggen altijd leugens op de loer. Luu vertelt: "Zeker weten of iemand eerlijk tegen je is, doe je pas wanneer je diegene in levenden lijve leert kennen."

"Ik adviseer daarom altijd om je intuïtie te volgen. Laat je niet verblinden door een beeld dat je vaak zelf gecreëerd hebt. Durf altijd door te vragen. Als iets niet klopt, dan vallen mensen bij doorvragen vaak alsnog door de mand."

Openbare plek

Luu: "Daarnaast is het raadzaam om, wanneer er een klik is, niet te lang te wachten en om vervolgens af te spreken op een openbare plek. Of in ieder geval te bellen. Je voorkomt zo dat je verliefd wordt op een fantasiebeeld."

"Want hoe iemand ruikt, beweegt en voelt is vaak toch doorslaggevend. In alle gevallen van datingfraude waarover ik gelezen heb, waren de slachtoffers al smoorverliefd zonder hun 'geliefde' te hebben ontmoet."

Niet te persoonlijk

Ondanks dat openheid en eerlijkheid belangrijke bouwstenen van een goede relatie zijn, kun je volgens Luu beter niet gelijk alles van jezelf weggeven. "Je bent niets verplicht te vermelden."

"Ik zou afraden om hele persoonlijke dingen in je profiel te zetten. Zelfs collega’s of buren weten niet altijd over je ziekte of beperking. Waarom zou je dat bij een vreemde dan wél gelijk vermelden? Pas nadat je je veilig voelt zou ik zoiets delen."

Pruik

Toch hoeft volgens Luu een ziekte of aandoening niet direct een afwijzing te betekenen. "Ik ken succesverhalen waarbij de vrouw een haarziekte heeft en een pruik droeg. Dat bekende ze tijdens hun eerste nacht samen, maar heeft hun relatie niet negatief beïnvloed."

Wanneer je echter zelf op zoek bent naar iemand met bijvoorbeeld dezelfde aandoening of dezelfde specifieke voorkeuren, kun je je volgens Luu het beste inschrijven bij een daarvoor bestemde datingsite.

Downsyndroom

"Er bestaan tegenwoordig tal van verschillende datingsites; van een site voor mensen met downsyndroom, plussize vrouwen of mensen die willen vreemdgaan, tot aan mensen die dezelfde dingen haten. Het dient als een filtersysteem voor je interesses."

Om het meeste kans te maken op het vinden van de ware liefde via een datingwebsite of - app, raadt Luu aan om je gedrag en gevoelens goed in de gaten te houden.

Plezier

"Ben jij echt geïnteresseerd in diegene zelf? Of ben je bijvoorbeeld alleen gevleid omdat diegene jóu leuk vindt? Of vind je het beeld leuk dat je zelf aan het creëren bent?"

Daarnaast wil ze vrijgezellen op het hart drukken dat daten uiteindelijk draait om het hebben van plezier. "Soms zijn mensen zo wanhopig op zoek naar de liefde van hun leven, dat ze het plezier vergeten. Ook al wordt het niet de liefde van je leven, ontmoetingen en gesprekken met anderen kunnen je ook ontzettend veel brengen!"

Schitter jij straks op de rode loper?

Tien jaar VROUW vieren we samen met jou. En samen met Jan Smit, Ruth Jacott, Tino Martin, Mike Peterson en Edsilia Rombley. Op 30 oktober 2017 rollen wij (speciaal voor jou en je vriendinnen) onze feestelijke rode loper uit, tijdens een waanzinnige avond met topartiesten, meezingers, mode en beauty. Jij komt toch ook? Info en tickets hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.