461396
Vrouw

Cadeautips voor de gastvrouw van een etentje

Met lege handen bij etentje verschijnen

De zomer is aangebroken: dat betekent meer tijd voor gezellige etentjes bij vrienden in de tuin. Wat vind jij: behoor je dan iets mee te brengen of kun je gemakkelijk met lege handen aan komen zetten?

Je beste vriendin geeft zaterdagavond een etentje voor vrienden en haalt werkelijk al haar culinaire kookkunsten uit de kast. Stipt om 7 uur sta je voor de deur met een heerlijke fles wijn voor de gastvrouw. Dan bellen de eerste vrienden aan: met lege handen. Het volgende koppel schuift aan, ook met lege handen. Niemand heeft aan de gastvrouw gedacht.

Cadeautje voor de gastvrouw

Een cadeautje voor de gastvrouw- of man is niet verplicht. Etiquette schrijft niet voor iets leuks mee te nemen voor de persoon die het diner organiseert, maar acht het wel 'gepast'. "Bij uitnodigingen op persoonlijke basis (geboorte, huwelijk, verjaardag, en veel andere feestjes en diners) is het altijd zeer attent een cadeautje te geven", aldus Etiquetteforum.nl.

Maar wat neem je nou en wat kan absoluut niet? Hieronder vind je een lijst met cadeautips en -trucs voor de gastvrouw.

Wijn en spijzen

Heerlijk. Een goed cadeau. Maar verwacht niet dat de fles wijn direct wordt ontkurkt, want misschien past die zware rode wijn wel helemaal niet bij het lichte visgerecht dat de gastvrouw heeft bereid.

Hetzelfde geldt voor eventueel meegebracht eten. Staat de avond helemaal in het teken van een Japans menu en neem jij een tiramisu mee, dan kan het zijn dat het dessert in de koelkast belandt. Het gebaar is goed bedoeld, maar verwacht niet dat het gerecht ook daadwerkelijk op tafel verschijnt.

Bloemen

Altijd geslaagd. Maar op een avond dat de gastvrouw van oven naar aanrecht van tafel naar bestekla rent, is een grote bos bloemen alleen maar extra werk. Etiquetteforum.nl: " Let er wel op (…) dat u bij een groot diner beter geen bloemen aan de gastvrouw geeft, zij heeft op dat moment wel iets anders te doen."

Openen van cadeau

Het geven en ontvangen van cadeaus kan ongemakkelijke momenten opleveren. Om genante situaties te voorkomen – "O, wat een prachtige tuinkabouter! Toch wel jammer dat ik geen tuin heb…" – moet je vooral niet aandringen op het openen van een cadeau. Laat de gastvrouw- of man zelf bepalen wanneer hij of zij het cadeau opent.

Creatief en persoonlijk

Wees creatief. Het ultieme cadeau is een cadeau dat je nergens anders kunt krijgen en helemaal voor de gastvrouw, en de gastvrouw alleen, is gemaakt. Denk aan een gastenboek, zodat alle mensen die na jou aan de eettafel van je vriendin mogen aanschuiven, een klein, persoonlijk berichtje achter kunnen laten. Of wat dacht je van een kookboek met de lekkerste recepten die jullie ook samen hebben gemaakt of gegeten?