Nieuws/Vrouw
461460
Vrouw

Uit VROUW Magazine

'Mijn dochter nam een overdosis Ritalin'

Nathalie Koekemoer (41) kreeg de schrik van haar leven toen haar 12-jarige dochter Tiffany (nu 14) met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht. Het meisje had een overdosis van haar ADHD-medicijnen genomen.

"Al vlak na haar geboorte wist ik dat Tiffany ADHD had. Ze had meer energie dan haar kleine lijfje kon verwerken. Als kleuter was ze ontzettend onhandig: zodra ik haar losliet, maakte ze brokken en kwam ze met een bloedneus of blauwe plekken thuis. We durfden niet eens met haar op visite te gaan, omdat we dan zeker wisten dat alle glazen over de vloer zouden gaan. Ze kon niet stilzitten, zat altijd te wiebelen op haar stoel. Ik hoopte dat het met de jaren minder zou worden, maar het werd alleen maar erger. Toen ze naar school ging, had de juf zelfs mijn nummer onder de sneltoets staan. Ze had ook moeite om aansluiting te vinden in de klas omdat ze zo druk was.

ADHD

Ik herkende veel in het gedrag van Tiffany, zelf heb ik ook ADHD. In mijn jeugd heette dat nog ‘lastig’ of ‘stout. Ik werd vaak uit de klas gezet en leraren noemden me dom. Dat heeft zeker invloed gehad op mijn zelfvertrouwen. Om Tiffany daarvoor te behoeden, probeerde ik haar zo goed mogelijk op te vangen. Mijn man en ik bedachten constant manieren om haar bezig te houden. Maar welke sport of hobby we ook aandroegen, binnen de kortste keren vond ze het niet meer interessant.

Rust

Hoe ik ook probeerde om rust in ons gezin te creëren, het lukte niet. Toen ik maar niet herstelde van een operatie aan mijn rug, kwamen we er ook nog achter dat ik zwanger was van een tweeling. Een ongelukje dus, maar de jongens waren niet minder gewild. Wel maakte het ons dagelijks leven extra zwaar, omdat mijn man een drukke baan heeft en de zorg voor de kinderen volledig op mij neerkomt. Na de geboorte van de tweeling lukte het me niet meer om Tiffany de aandacht te geven die ze nodig had.

Depressief kind

In groep 7 kreeg ze de entreetoets, ter voorbereiding op de Cito-toets. Ondanks dat de juf aangaf dat Tiffany heel slim was, maakte ze die toets erg slecht. Ik wist zeker dat dit kwam doordat ze zich niet goed kon concentreren. We namen contact op met het Regionaal Centrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie en daar werd Tiffany inderdaad positief getest op ADHD. Ze kreeg Ritalin voorgeschreven, een medicijn waardoor ze rustiger zou worden. Mijn man en ik hadden in het begin wel twijfels over het gebruik van medicatie. Je hoort vaak negatieve verhalen over bijwerkingen, bijvoorbeeld dat kinderen depressief worden of last krijgen van stemmingswisselingen. Maar we zagen een wereld van verschil als Tiffany haar pil had genomen. Dan was ze duidelijk rustiger en kon ze zich beter concentreren. Van de bijwerkingen leek ze geen last te hebben.

Vergeten

Warrig als ze was, vergat ze haar medicijnen regelmatig. Daarbij werkte zo’n pil hooguit drie uur. Als de pil begon uit te werken, leek alle onderdrukte energie er nog eens bovenop te komen. Op zo’n moment was ze een stuiterbal die met iedereen ruzie maakte en de vreselijkste dingen riep. Dat ze ons haatte bijvoorbeeld, of dat we haar nooit gewild hadden. Eén keer liep het echt uit de hand. Tiffany was haar pil weer eens vergeten en was woedend omdat we geen aandacht voor haar hadden. ‘Nu is het klaar,’ riep mijn man, ‘Je neemt je medicijnen en gaat naar je kamer om bij zinnen te komen!’ Daarop greep Tiffany haar pillenpotje en rende schreeuwend en stampvoetend naar boven. Zonder dat wij het doorhadden, nam ze daar een hele hand vol pillen.

Wil je weten hoe dit afloopt? Lees dan verder in VROUW Magazine 24.

Denk jij dat kinderen drukker worden door ons huidige voedingspatroon? Praat met ons mee!