461497
Vrouw

Opvoeden

Hij eet nooit van zijn eigen bord

GEEN - Je zoontje is een ontzettende makkelijke eter en een waar plezier aan tafel. Enige is dat hij nooit van zijn eigen bordje. Is dat erg? Pedagoog Marit geeft antwoord.

Beste Marit,

Mijn zoon (hij wordt in augustus 2013 twee) heeft de gewoonte om bij onze maaltijden nooit van zijn eigen bord te eten, maar alleen van het mijne. We hebben veel uitgeprobeerd, bijvoorbeeld hem ook een 'grotemensenbord' geven in plaats van zijn plastic bord, maar hij wil echt alleen van mijn bord eten. Nee zeggen helpt eigenlijk ook niet, hij wordt dan boos en wil helemaal niet meer eten, terwijl ik juist blij ben dat hij zo'n goede eter is (groenten, aardappels, vlees, rijst, pasta, het gaat er allemaal zonder mokken in, dat is toch geweldig!).

Ook 's morgens eet hij liever onze boterhammen dan het brood dat ik voor hem gesmeerd heb (en ja, er zit precies hetzelfde op die boterhammen).

Ik zou natuurlijk kunnen proberen nog strenger en consequenter te worden, want als nee echt nee blijft krijgt hij vanzelf wel een keer honger en dan verandert zijn gedrag misschien wel. Maar ik vind het eigenlijk wel een grappige hebbelijkheid en laat hem dus maar gewoon begaan, want ik vind die strijd niet zo nodig. En eigenlijk is het ook weer niet zo'n ramp dat we samen van 1 bord eten, het is best wel knus. Ooit zal hij vast vanzelf wel van een eigen bord gaan eten.

Denk jij ook dat dit de goede weg is, of zie ik het helemaal verkeerd en leren we hem verkeerde eetmanieren aan? En kun je ons misschien wat inzicht geven, waarom wil hij alleen van mama's bord eten?

Dank,

Moeder van een eigenwijs peutertje

Probleem met eten?

Beste Moeder,

In jouw vraag geef je al direct het antwoord. Je schrijft dat je er eigenlijk niet zoveel moeite mee hebt en het wel een grappige hebbelijkheid vindt. Je bent je ervan bewust dat een'nee' wellicht zal helpen, maar vraagt je af of dat wel nodig is.

Dat kun je alleen zelf beantwoorden. Ik kan me voorstellen dat je het knus vindt en het lijkt geen probleem te zijn omdat jij zelf er geen probleem mee hebt. 

Van de strijd aangaan wordt het inderdaad niet beter of gezelliger aan tafel, en dat is juist belangrijk om te behouden.

----Heeft jouw kind moeite met rustig eten aan tafel? ---

Bij anderen ook?

Het is wel de vraag of hij buitenshuis niet ook van het bord van andere mensen eet, omdat niet iedereen dit waardeert natuurlijk. Bovendien, wat nu nog grappig is, omdat hij zo klein is, hoeft als hij iets ouder wordt niet meer zo grappig te zijn.

Maar goed, je vertrouwen dat dit vanzelf overgaat, is denk ik helemaal terecht.  Hij is nog heel klein en gaat het inderdaad echt wel vanzelf leren en willen. Nu is het gewoon nog heel gezellig om samen, en hetzelfde te eten als mama, zijn grote voorbeeld.

Samen van zijn bordje eten

Zonder strijd aan te gaan kun je de focus leggen op wat je wilt terugzien.(namelijk waar je op focust zal zich herhalen.) Zo kun je spelenderwijs stimuleren om hem ander gedrag aan te wennen. Om het spelenderwijs te stimuleren, is het goed om consequent een eigen lepeltje en een bordje met eten neer te zetten. Zo heeft hij de mogelijkheid zelf te eten. Probeer het ook eens om te draaien: eet samen van zijn bordje. Waarbij je natuurlijk vooral jouw bord niet onaangeroerd laat. Zelf mogen opscheppen helpt soms ook. Net als een echt kinderbord met een plaatje erop reuze interessant kan zijn. 

Misschien nu nog niet, maar dat komt vast allemaal vanzelf in de nabije toekomst.

Wens jullie nog veel knusse maaltijden toe,

Groet, Marit Langedijk- van der Pruik

Marit Langedijk-van der Pruik is pedagoog en ontwikkelingscoach. Daarnaast is ze moeder van twee kinderen. Voor VROUW beantwoordt ze vragen over opvoeden en de omgang met je kind. Haar visie: ondersteunende communicatie in interactie met het kind geeft langetermijnoplossingen en gezamenlijk plezier.

Volg ook Marits blog. Heb je zelf een vraag voor Marit, mail dan naar vrouwinternet@telegraaf.nl, onder vermelding van 'Vraag aan Marit'. Wie weet krijg jij dan volgende week antwoord.