Nieuws/Vrouw
461841
Vrouw

Appeltaart over de grens

Wat hoort er nu meer bij de herfst dan verse zelfgebakken appeltaart? Naast grootmoeders appeltaart of de Hollandse variant zijn er wereldwijd nog vele varianten te vinden. VROUW.nl zet een aantal van deze buitenlandse recepten op een rij.

Griekse Appeltaart

Benodigdheden: 100 gram rozijnen, 130 gram suiker, 125 gram bloem, 100 gram walnoten, 100 gram boter, 3 golden delicious, 1 citroen, 3 eetlepels honing, 3 eieren, 1 eetlepel kaneel, 100 gram walnoten, 1 theelepel bakpoeder, 1 pak filodeeg, poedersuikerBereidingswijze:1. Verwarm de oven voor op 160 graden en wel de rozijnen in warm water. Meng de appelschijfjes met kaneel, suiker, honing, walnoten en rozijnen. Laat dit even goed intrekken. Rasp intussen de schil van de citroen en mix dit met 100 gram suiker, boter, twee eieren, bloem, bakpoeder en een mespuntje zout tot een glad beslag.2. Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen in met een klontje boter. Klop vervolgens het derde ei los. Leg een ontdooid vel filodeeg in het midden van de springvorm en bestrijk deze met ei. Leg er een tweede vel filodeeg haaks op en bestrijk ook deze met ei. De overige vellen snijd je allemaal in drie reepjes. Deze snijd je vervolgens in de breedte doormidden en hiermee bekleed je de randen van de springvorm. Bestrijk ze eerst met ei en plak ze dan dakpansgewijs van onder naar boven op elkaar zodat het deeg over de rand hangt. 4. Schep het beslag in de springvorm en strijk het met een mesje glad. Vervolgens verdeel je het appelmengsel hierover heen. Vouw het filodeeg over de vulling naar binnen, maar laat in het midden een groot gat. Bak de taart in zeventig minuten goudbruin. Laat hem afkoelen en bestrooi tot slot met een beetje poedersuiker.

Franse appeltaart

Benodigdheden: 100 gram rozijnen, 125 gram  roomboter, 125 gram witte basterdsuiker, 250 gram bloem, 2 eierdooiers, 7 appels, 4 eetlepels abrikozenjamBereidingswijze:1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Wel de rozijnen in een bakje lauwwarm water. Meng daarna in een kom de boter met 100 gram suiker tot een glad mengsel. Voeg vervolgens de bloem, eierdooiers en twee eetlepels koud water toe. Kneed dit tot een soepel deeg. 2. Strooi wat bloem over het aanrecht en rol het deeg uit. Bekleed de taartvorm vervolgens met het deeg. Giet de rozijnen af en verdeel deze over de bodem. 3. Snijd de appel in schijfjes en leg deze in overlappende cirkels over de rozijnen. Strooi de suiker eroverheen en schuif de appeltaart voor 45 minuten in de oven. Bestrijk de appeltaart tot slot met de abrikozenjam.

Engelse Apple-pie

Benodigdheden: 300 gram bloem, 200 gram boter, 750 gram appels, 25 gram poedersuiker, 1 ei, twee eetlepels melk, 50 gram witte basterdsuiker, 1 eidooier, 4 eetlepels calvados.Bereidingswijze: Kneed de bloem, boter, poedersuiker, ei en melk samen tot een soepel deeg. Rol het deeg in plastic folie en laat dit ongeveer twee uur rusten in de koelkast. Meng intussen de appels met calvados en basterdsuiker en laat ook dit even intrekken. Na twee uur verdeel je het deeg in twee bollen die je beiden uitrolt. Met één bol deeg bekleed je een ronde bakvorm, waar je vervolgens de appels oplegt. Vervolgens drapeer je de volgende plak deeg over de appels. Snijd het overtollige deeg weg, druk de onderkant stevig aan en snijd tot slot een aantal blaadjes in het deeg. Bestrijk het deeg met ei en bak hem vervolgens in circa 55 minuten gaar.