Nieuws/Vrouw
461847
Vrouw

Dagje sauna: meer dan genieten

GEEN - Al sinds duizenden jaren maakt de mens gebruik van de sauna. In veel verschillende culturen en op alle continenten van de wereld. Ook vroeger bestond behoefte aan de warmte en de rust die de sauna de mens gaf. Toen al besefte men dat dit de gezondheid ten goede kwam..

Naast heerlijk genieten en tot rust komen, heeft de sauna meer voordelen. Lees hieronder alles over de sauna met betrekking tot je gezondheid.

Welke uitwerking heeft de sauna?

Het principe van een rondje sauna is het spel tussen koude en warmte. In de sauna probeert het lichaam af te koelen door te gaan zweten. Hierdoor worden veel afvalstoffen het lichaam uitgezweet en worden de poriën van binnenuit schoon gespoeld. Daarnaast is het wetenschappelijk aangetoond dat de weerstand tegen infecties hierdoor wordt verhoogd.

Het is wel noodzakelijk om na de sauna je lichaam af te koelen, bijvoorbeeld met een dompelbad of onder de stortemmer, of gewoon in de frisse buitenlucht.

Kan ik naar de sauna als ik verkouden word?

Als je naar de sauna gaat wanneer er een verkoudheid op de loer ligt, breekt de sluimerende snotterinfectie sneller door. Gelukkig zul je dan snel opknappen en zit je niet nog een hele tijd met een ziekelijk gevoel te wachten op die doorbraak.

Is de sauna veilig met een hoge of lage bloeddruk?

Je bloeddruk is tijdens de saunagang licht aan het schommelen. Tijdens de opwarmfase zal de bloeddruk iets kunnen dalen doordat de bloedvaten verwijden. Tijdens het afkoelen zal de bloeddruk weer wat toenemen. Als je weet dat je een hoge bloeddruk hebt, wees dan voorzichtig bij de afkoeling! Bij een lage bloeddruk is het belangrijk dat je voor het verlaten van de warmte, even rustig bijkomt onderin de saunacabine met je benen naar beneden.

Kan ik naar de sauna als ik koorts heb?

Als je koorts hebt, is het niet verstandig om een saunacabine in te gaan. Je lichaamstemperatuur is dan al hoger dan normaal en zal in de saunacabine alleen nog maar verder omhoog gaan, wat absoluut niet gezond is.

Waarom liever geen badkleding?

In de saunacabines komt er een warmtestraling vrij die zorgt dat je lichaam zichzelf gaat koelen door te transpireren. Hoe droger de lucht in de saunacabine, hoe beter de transpiratie kan verdampen. Bij het aanhouden van badkleding zal het lichaam dus lang niet zo goed kunnen afkoelen door ons eigen afkoelsysteem. Tevens zal de kleding erg heet aanvoelen op de huid wat zeker niet aangenaam is. Ook is het geen bevordering van de hygiëne.

Helpt de sauna bij het afvallen?

Door het transpireren verliest je lichaam in de sauna enorm veel vocht, waardoor je na afloop een paar honderd gram lichter bent. Dit verloren vocht moet echter ook weer snel aangevuld worden, dus afvallen door naar de sauna te gaan is helaas een fabeltje...

Waarom krijg ik droog en stug haar?

Door de droge warme lucht in de cabine, verliest je haar veel vocht. Om je haar weer glanzend en dansend te krijgen, is een vochtherstellende kuur een absolute aanrader.

Helpt de sauna bij huidaandoeningen?

Met huidproblemen kan de sauna zeer nuttig zijn. Doorbloeding en nierfunctie worden flink aan het werk gezet en het immuunsysteem wordt verstekt. Natuurlijk zal je niet genezen, maar als aanvullende therapie is het zeer aan te bevelen.

Kan ik naar de sauna tijdens mijn zwangerschap?

Een zwangerschap is geen ziekte en er is daarom ook geen enkele reden om niet meer naar de sauna te gaan. Je hardwerkende lichaam wordt verlicht van gespannen en verkrampte spieren door de warmte. Doordat de spieren van het geboortekanaal soepel en zacht worden, zal je bevalling ook prettiger kunnen verlopen. Vraag altijd even advies vooraf aan je begeleidende arts of verloskundige.

---------------------------------------------------------------------------------------

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door de Veluwse Bron