Vrouw/Columns & Opinie
472767092
Columns & Opinie

'Ook leuk: dat je weer je trui in je broek mag proppen'

Daphne Deckers

Daphne Deckers

Schrijfster/presentatrice Daphne Deckers geeft haar kijk op het leven. Deze week heeft ze het over de terugkeer van leuke dingen uit het verleden. Had ze die maar bewaard...

Daphne Deckers

Daphne Deckers

Mijn dochter Emma heeft van haar vriend een pick-up cadeau gekregen, met een paar LP’s erbij. Ze was er dolblij mee, want een platenspeler, zei ze tegen me, was zo 'echt'.

Curator

Vervolgens kreeg ik een hele uitleg van haar, alsof ze een curator uit het museum was (ja, ik weet het, ik heb haar in alle liefde laten begaan): dat je de LP voorzichtig uit de hoes moest halen zonder er vette vingers op te krijgen; dat je de naald precies in de groef moest zetten en dat het warme, licht-krassende geluid helemaal 'retro' was. Tja.

Het is een aparte ervaring wanneer de dingen waarmee jij bent opgegroeid opeens retro zijn, want retro - is dat niet iets van héél lang geleden? Maar aan de andere kant: de hernieuwde populariteit van 'oude' dingen bewijzen dat het wel degelijk goed was, en leuk, en de moeite van het herhalen waard. Zo heb ik spijt als haren op mijn hoofd dat ik jaren geleden mijn collectie LP’s de deur uit heb gedaan.

Jeugdsentiment

Het digitale geluid was zoveel helderder, zoveel perfecter, dat het me logisch leek om mijn bekraste jeugdsentiment over de heg te gooien. Inmiddels zou ik maar wát graag Thriller van Michael Jackson terug willen hebben - het originele album uit 1982, dat ik zelf bij elkaar had gespaard. En het grappige is: het is juist de huidige, digitale perfectie die jongeren doet hunkeren naar toen.

Naar een tijd die ze alleen kennen uit films en tv-series; een tijd die eenvoudiger leek, knusser ook misschien. Mijn kinderen genieten bijvoorbeeld van jaren 90 comedy's als Frasier, Friends en The Fresh Prince of Bel-Air. De hele sfeer spreekt hen enorm aan, ook al komt er geen mobieltje aan te pas en heeft niemand nog internet.

Trui

Twintig jaar na dato staat de humor trouwens nog als een huis. Zeker bij Frasier hebben de scherpe dialogen niets aan kracht ingeboet. Ik vind het trouwens ook geestig dat de ronde zonnebrillen uit de jaren 90 weer terug in de mode zijn (had ik díe ook maar bewaard) en dat de idiote, strakke zonnebrillen van weleer een ironische comeback als 'snelle planga' hebben gemaakt.

Ook leuk: dat je weer je trui in je broek mag proppen. Dat was vroeger alleen iets voor de Sjonnies. Daarna werd het mode. Toen hopeloos ouderwets. En nu is het weer helemaal retro. Het staat ook leuk; dat hadden de Sjonnies goed gezien.

Strepen en bloemen

Ik vind het trouwens een verademing dat kleuren en patronen tegenwoordig niet meer hoeven te matchen. Een camouflageprint mag je mixen met rode ruiten, en strepen en bloemen passen prima bij elkaar. In mijn middelbare schooltijd droeg ik alles setje-completje: had ik een roze sjaaltje in mijn haar, dan ook roze beenwarmers.

Mijn stijltje van destijds was op en top Dolly Dots - die na hun recente succes bij de Toppers trouwens óók weer gaan optreden, onder de naam Just a little bit more. Retro. Daar krijgt een mens toch nooit genoeg van?

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.