Vrouw/Mama
474883958
Mama

In welke fase zit jouw peuter? Die van mij in Madagascar 2!

“Alles is een fase.” Met dat mantra in het achterhoofd, slepen ouders zich door de eerste jaren van hun kinderen heen. Al het eten uitkotsen? Dat is een fase. ’s Nachts zestien keer wakker worden? Fase. De hele dag jengelen? Een fase. De peuter van Hester Zitvast zit momenteel in de Madagascar 2-fase. "Dat klinkt vrij onschuldig, maar als je jezelf ineens hele teksten uit de film hoort meepraten, weet je dat je bent doorgeslagen.”

Genoeg geweest

“Mama, moet ik dan nu op 'OK' drukken?” Mijn dochter Belle staat met de afstandsbediening in haar hand en ik zie dat de televisie weer op het beginscherm van Netflix is gesprongen. Er is paniek en ik had het kunnen weten, want ik zong immers zelf net in gedachten mee met de eindmuziek van haar favoriete film van nu: ‘Madagascar 2’.

Ik zeg haar dat het nu wel genoeg is geweest, dat we wat leuks gaan doen, maar tegen een dansende leeuw en een horde hysterische lemurs onder de bezielende leiding van Koning Julian kan ik niet op. Er wordt gegild. Er wordt gejankt. Ze wil de film écht nog een keer zien.

Verslaafd

Belles leven kan aardig worden ingedeeld aan de hand van haar favoriete tv-programma's. Haar vader werkt bij de televisie en draagt de beeldbuis een meer dan warm hart toe. Ik noem het verslaafd, hij beroepsgedeformeerd/gerelateerd.

Het zou geen overbodige zaak zijn om hier thuis toch kijk- en luistergeld in rekening te brengen en het lijkt dan ook genetisch bepaald dat ze het allerliefst de hele dag kijkt en inmiddels al beter met de afstandsbediening kan omgaan dan ik. Ik zit namelijk regelmatig na vijf minuten nog steeds uilig naar een zwart scherm te staren.

Kookwekker

Een goede moeder zou natuurlijk paal en perk stellen en de kinderoogjes niet overdadig blootstellen aan de televisie. Maar ja, dat pedagogisch volstrekt verantwoorde heeft nooit zo in mij gezeten. Ik zit er niet bepaald met een kookwekker bovenop.

Het is overigens niet zo dat ze hele dagen voor de tv de couch potato speelt hoor. Ze komt echt wel buiten, ze heeft er nog een heel leven naast. Maar de tv heeft hier wel een bepaalde heldenstatus in huis.

Geen genoeg

We hebben onder meer ‘Peppa Pig’ gehad – in een overdosis. Ze was anderhalf toen ze modder op de straat 'a muddy puddle' noemde. Zo zie je maar dat het ook nog ergens goed voor is.

We hebben lange tijd naar niets anders dan ‘Pieter Konijn’ gekeken. Daardoor weet ze al jaren dat eekhoorns graag hazelnoten eten en dat als konijnen zich misselijk eten aan radijzen, ze het beste wat peterselie uit de moestuin van Mijnheer Verhoef kunnen nemen.

Uiteraard hebben we ook de recente klassiekers ‘Frozen’ en ‘Nemo’ gehad (compleet met bijbehorende merchandise-rommel), maar nu dus ‘Madagascar 2’. Ze kan er maar geen genoeg van krijgen.

I like to move it

We kochten enkele weken terug bij de dierenwinkel een knuffel voor onze hond en Belle zocht 'm uit. "Ik wil deze, deze I like to move it, move it!, gilde ze enthousiast. Ze had een pluchen lemur in haar handen – het dier dat in haar favoriete film te pas en te onpas de jaren '90 hit begint te scanderen.

En zo heet de nieuwe knuffel van de hond nu ook: I like to move it, move it. Ach, ik heb gekkere namen in mijn leven voorbij horen komen.

Naakte Ken

Alles is een fase bij kinderen van die leeftijd. Zo heb ik een peuter gezien die wekenlang alleen maar in een Spider-Man-pak liep. Of een peuter die ineens weigerde te eten; er kwam alleen nog maar wit brood met pindakaas in. Ook was er een peuter die de deur niet uitging zonder pollepel (?).

Of een peuter die weigerde te gaan slapen als er geen naakte Ken naast haar in bed lag. Het kan een peuter niet gek genoeg zijn.

We moeten misschien wel gewoon concluderen dat peuters extreem eigenzinnige en bijzondere wezentjes zijn. Maar omdat ze ons ook zo vaak zo ontzettend veel lol bezorgen, doen we er maar niet moeilijk over.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.