Nieuws/Vrouw
475219526
Vrouw

Karin lijdt aan nachtangst: Dan verander ik in een kwaadaardige vrouw

Karin Dijkstra (48) heeft terecht een plekje in onze 'bizarre slapers'-reportage: ze lijdt aan nachtangst. Ze is getrouwd, heeft een dochter (11) en is zelfstandig ondernemer.

Mijn slaapafwijking…

"heet nachtangst, ook wel night terror of Pavor nocturnus genoemd. Van streek schrik ik wakker met een schreeuw: 'HÚÚÚH!' Totaal overstuur lig ik in bed met hartkloppingen en een gevoel van intense paniek. Meestal zit ik rechtop met wijd opengesperde ogen.

Het kan ook zijn dat ik uit bed ga en het hele huis verbouw. Ik heb weleens alle schilderijtjes van de muur getrokken, alle ramen opengedaan of de horren eruit gehaald. Het zijn geen nachtmerries, het is meer een gevoel.

De volgende dag weet ik weinig of niks meer en vertelt mijn partner dat het weer zover was. Het begon toen ik eind 20 was. In die tijd leerde ik ook mijn man kennen. Hij was de eerste die vertelde wat ik ’s nachts deed, misschien had ik het daarvoor dus ook al."

Mijn man heeft…

"veel last van mijn nachtangst, omdat hij ook wakker schrikt. Vroeger probeerde hij mij te kalmeren of me aan te raken. Inmiddels heeft hij geleerd om dit niet meer te doen. Dan schreeuw ik dingen als: 'L*l! Help me dan!' Of: 'Je snapt er ook helemaal niks van!' Vroeger had dit een negatieve invloed op ons huwelijk.

Overdag was ik de leuke, lieve echtgenoot, maar 's nachts veranderde ik in een kwaadaardige vrouw. Hierdoor ging ik aan mezelf twijfelen: was ik diep vanbinnen echt zo gemeen? Nu weet ik dat deze symptomen erbij horen."

Wanneer ik druk en gestrest ben…

"heb ik vaker nachtangst. Sinds enkele jaren ben ik veel bezig met persoonlijke ontwikkeling en het opheffen van blokkades, zoals woede. Hierdoor is mijn nachtangst ook minder geworden. Ik geloof daarom echt dat er een verband is.

Vroeger schrok ik elke nacht wakker en nu nog maar eens in de twee weken. Heel veel mensen willen een pil als oplossing, en kijken niet naar de oorzaak."

Mijn vader…

"droomt ook heftig. Hij heeft zelfs een keer in zijn slaap een kussen op mijn moeders hoofd gedrukt! Ik denk dat hij ook een variant van nachtangst heeft. Het is belangrijk dat er meer aandacht voor komt, want veel mensen kennen het helemaal niet en denken dat ze abnormaal zijn.

Vooral jonge kinderen kunnen er last van hebben. Voor ouders is het ook beangstigend als je kind schreeuwt en in paniek lijkt, terwijl je het niet kunt bereiken. Mijn tip? Het is vooral belangrijk om rustig te blijven en zelf niet in paniek te raken."

Jij op VROUW.nl

Heb jij, net als Karin, ook bizarre slaapervaringen?

Vertel het ons hier!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.