Vrouw/Columns & Opinie
475553288
Columns & Opinie

Examenstress bij juf José: 'Ik moet kotsen straks bij dat examen, ik zweer het je'

Examenstress bij juf José: 'Ik moet kotsen straks bij dat examen, ik zweer het je'

Examenstress bij juf José: 'Ik moet kotsen straks bij dat examen, ik zweer het je'

José Moree (41) - getrouwd met Wichard en moeder van twee - is docent Nederlands op een middelbare school en mentor van 4 mavo. Elke week schrijft ze over haar belevenissen.

Examenstress bij juf José: 'Ik moet kotsen straks bij dat examen, ik zweer het je'

Examenstress bij juf José: 'Ik moet kotsen straks bij dat examen, ik zweer het je'

Afgelopen week zijn de examens van start gegaan. Ieder jaar zorgt dit voor een gezonde dosis spanning bij docenten.

Spanning

Deze spanning neemt toe als leerlingen de avond voor hun examen om een uur of elf 's avonds mailtjes sturen met teksten als: ‘Wat moet ik ook alweer leren voor het examen Nederlands van morgen?’ Bloedserieus bedoeld.

Was het maar een grap! Dan vraag je je als docent echt af wat je hebt staan doen het hele schooljaar. Handen en ogen gaan in wanhoop naar de hemel en je denkt (om maar in termen van leerlingen te blijven): WTF!

Ongezond

Examens zorgen voor een ongezonde dosis spanning bij sommige ouders en leerlingen. In onze app-groep verschenen ook dit jaar weer noodkreten van leerlingen:

'Ik heb echt zoveel stress. OMG, mijn hart!' 'Ik weet niks meer. Echt he-le-maal niks!' 'Heel de nacht geen oog dichtgedaan. Ben kapot. Ik ga zakken. Sowieso.' 'Ik moet kotsen straks bij dat examen, ik zweer het je.'

Groen

Meestal komt het gelukkig niet zover, maar groen zien ze wel. De 'Supernerveuze Leerling' pik je er zo uit, omdat 'ie qua kleur écht afwijkt. In de gymzaal spot je snel die grauw-, groen- en grijs getinte koppies. Er zijn ook leerlingen die huilen van de stress. Mijn peptalks zijn inmiddels legendarisch. Ik heb mijn roeping als coach van een Olympisch team echt gemist. Emiel Ratelband, eat your heart out.

Wodka-plantsoen

Gelukkig zorgt deze stressvolle tijd ook voor grappige momenten. In een vorig examenjaar moesten mijn leerlingen bij het schrijven van een zakelijke brief zelf adresgegevens bedenken. De creatieve leerling verzon er driftig op los. Zo ben ik straatnamen tegengekomen als Wodka-plantsoen 1, K*t-examenstraat 4, Hoerenstraat 37 en Snapergeenholvanlaan 89. Te Maaskantje. Ja, daar moet ik om lachen bij het nakijken.

Over twee weken zit ’t er weer op. Dan neemt de spanning even af en begint voor docenten een tijd van nakijkstress. Ik kijk niet alleen het werk van mijn eigen leerlingen na, maar ook van leerlingen die ik niet ken. En iemand anders kijkt de examens van mijn leerlingen nog een keer na. Zo blijft het ‘zuiver’ en kan niemand bevoordeeld of benadeeld worden - alsof je dat zou willen als docent/mentor, maar het is goed dat het zo gaat, denk ik.

Mooi resultaat

En dan, na een hele lange tijd wachten, is het eindelijk woensdag 12 juni 2019 en mag ik ’s middags mijn leerlingen gaan bellen om de uitslag mede te delen. Dan heb ik de leukste en stomste baan ter wereld. Tegelijkertijd. De leukste, omdat je leerlingen en ouders intens blij maakt met je telefoontje en je de champagnekurken hoort knallen tijdens het bellen. Je oren piepen van het gillen.

En het is ook de stomste baan op dat moment, omdat je leerlingen moet teleurstellen en je sommigen heel verdrietig maakt. Over die examenuitslag later meer. Nu ga ik eerst een tijdje zitten duimen voor een mooi resultaat bij de vakken van vandaag!

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.