Nieuws/Vrouw
476210345
Vrouw

Claudia (41) zorgt met groep vrienden voor dementerende Tineke (51)

Claudia met haar dochter Patty bij Tineke

Claudia met haar dochter Patty bij Tineke

De campagne Samen dementievriendelijk moet er voor zorgen dat alle Nederlanders zich bekommeren om mensen met dementie. Claudia (41) is het schoolvoorbeeld. Zij zorgt samen met een groep vrienden voor haar vriendin Tineke (51) die nu al 7 jaar ziek is.

Claudia met haar dochter Patty bij Tineke

Claudia met haar dochter Patty bij Tineke

"Elke woensdag ga ik met mijn dochter Patty (8) bij Tineke langs. We koken voor haar en haar man Johan, doen de schoonmaak of een boodschap, of gaan even met haar lopen. Zodat Johan zijn handen vrij heeft."

Ontlasten

"Voor hem is het heel zwaar. Hij werkt fulltime en heeft daarnaast de zorg voor Tineke. Wij steken met een groep van zo’n 20 man zoveel mogelijk de handen uit de mouwen om Johan te ontlasten."

"Ik leerde Tineke kennen via mijn huidige vriend. Peter en ik waren al zo’n 15 jaar vrienden voor we een relatie kregen. Tineke en Johan zijn op hun beurt weer vrienden van Peter. Johan en Tineke waren net een jaar getrouwd, toen Tineke ziek werd. Dat was zo triest. Hadden ze de grote liefde bij elkaar gevonden, net een mooie bruiloft gehad en toen dat."

Rolstoel

"Tineke is inmiddels heel hulpbehoevend. Ze ziet niks meer, is stram, kan niet meer lopen en zit in een rolstoel. Het gekke is dat ze nog wel veel weet, zo herinnert ze zich wel haar bruiloft, maar ze kan bijna niks meer zelfstandig. Eten lukt bijvoorbeeld niet meer, ze moet gevoerd worden omdat haar handen zo stijf zijn."

"Door het programma Ik zorg voor jou van Peter van der Vorst realiseerden we ons hoe het voor Johan moet zijn. Dat alle zorg op zijn schouders komt. En toen hebben we als vriendenclub besloten dat we hem gaan helpen. We hebben een Feyenoord-pas voor hem gekocht en als hij naar voetbal gaat, past een van ons op Tineke. Dan is hij er ook echt even uit."

Dochter

"Als ik met mijn dochter ga, fleurt Tineke helemaal op. Ze is dol op Patty. Ze wordt heel blij als ze haar stem hoort. Zelf heeft ze geen kinderen. We draaien graag muziek voor haar. Als Tineke Andre Hazes hoort, wordt ze helemaal vrolijk. Dat is haar lust en haar leven, dan zingt ze alles mee. Ze wil ook dansen, maar dat gaat niet meer."

"Onlangs heeft Tineke ook een epilepsie-aanval gehad, dat heeft haar ook geen goed gedaan. Toch proberen we wat we kunnen. Ook al zien we dat het nu slecht gaat. Ik ga over een half jaartje trouwen met Peter en ik hoop dat ze er nog bij kan zijn. Ze zou dat heel graag willen, dat heeft ze nog gezegd."

Muziek

"Johan wil Tineke nooit naar een tehuis hebben. Ze wil zo graag bij haar muziek zijn, bij haar hondje en bij Johan. Als vrienden proberen we haar zo goed mogelijk te steunen in die wens. Als het zou kunnen zou ik die ziekte een dagje van haar overnemen. Aan de ene kant beseft ze goed wat er aan de hand is, aan de andere kant zie je haar steeds meer achteruit gaan."

Claudia heeft nog wel tips hoe je met dementie omgaat: "Zeg duidelijk wat je wil. In niet te lange zinnen. Laat haar in haar waarde. Praat goed bij haar gezicht als je tegen haar praat."

Dementievriendelijk

Op de website van samendementievriendelijk.nl kan je een filmpje zien van Claudia en Tineke, en lees je wat je zelf kan doen aan het dementievriendelijker maken van Nederland. Dit kan door je te registreren als dementievriendelijk en het volgen van de online-training GOED omgaan met dementie.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.