Nieuws/Vrouw
478697703
Vrouw

De migraine van Johanna verminderde dankzij een boek

vrouw met hoofdpijn

vrouw met hoofdpijn

Het is vandaag Dag van de migraine. Hoe voelt dat: een leven dat in het teken staat van tergende hoofdpijnen? Johanna Doberitz kampt al bijna dertig jaar met migraine en loopt nog dagelijks tegen onbegrip aan. 'Dan heb je toch last van hoofdpijn?', vragen mensen vaak. In een pittige brief legt Johanna uit dat migraine zóveel meer is dan dat... Dit verhaal verscheen eerder online in december 2015.

vrouw met hoofdpijn

vrouw met hoofdpijn

"Het enige wat het ooit heeft doen smelten als sneeuw voor de zon, was een bolletje bosaardbeitjesroomijs van de drukste ijssalon op het Italiaanse eiland Capri. Kostte 4 hele euro’s, zo’n gelato piccolo, maar dan heb je ook wat. Een door de neuroloog voorgeschreven triptanenpreparaat kost het dubbele, en dan moet je nog maar afwachten of het aanslaat.

Huwelijk

De eerste keer dat ik wist 'Dit is geen hoofdpijn meer', was 26 jaar geleden. In Disneyworld te L.A. Na een dag pretpark-met-migraine moest ik nog een uur of twee rijden om ons naar het logeeradres in Hollywood te brengen. Mijn broer moest mij aan de praat houden, ik hallucineerde en moest geregeld stoppen om niet de Pacific in te rijden.

Daarna bouwde de frequentie en de duur van mijn migraine-aanvallen zich langzaam op. In de tien jaar van huwelijk, kind krijgen, burn-out en scheiden die volgden, was het elke week minstens twee keer raak, vooral in de weekeinden. Toen het bonken regelmatig drie tot vijf dagen ging duren, ben ik gaan hardlopen.

Eigen beeld

Eigen beeld

Medicijnen

Paracetamol en Ibuprofen boden weinig tot geen soelaas en ik las en hoorde van alle kanten dat lopen ontspant, je hoofd leeg maakt. Dat klopte voor een groot deel, daarbij voel ik me er fit, fris en energiek door. De migrainefrequentie ,- en duur halveerde (vier keer in de maand), manifesteerde zich nu vooral ’s nachts. Maar weg ging het niet.

Verwijzingen naar respectievelijk haptonoom, neuroloog, acupuncturist en craniosacrale therapie leverde behalve een berg medicijnen (die ik niet graag neem), fantastische massages, maandenlange speldenprik- en dragerij en een therapie met elektrische pulsjes middels een speciale hoofdband geen nieuwe inzichten en/of minder migraine op.

Emotionele stress

Drie jaar geleden las ik het boek Nooit meer hoofdpijn van Renny de Bruyn, en dat had wel resultaat. Insteek is dat migraine ontstaat door emotionele stress, en dat heeft voor elke patiënt een eigen, unieke oorzaak. Ik kon daar veel mee qua vastgeroeste patronen en gewoontes en heb nu gemiddeld twee keer per maand migraine; er valt zeker nog veel pijn te verwerken.

Hardlopen doe ik nog steeds, sterker; vanochtend heb ik na een nacht migraine (mét voorgeschreven medicatie die niet hielp, want te laat aan begonnen) in de vroege ochtend mijn hoofd redelijk helder gelopen. Pretparken mijd ik zoveel als mogelijk en totdat ik op Capri boven de ijssalon kan gaan wonen hoop ik met de juiste medicijnenremedie en stressbewustzijn mijn hoofd zo helder mogelijk te houden."

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.