Nieuws/Vrouw
481028
Vrouw

Recept | PaTESSerie

Banoffee Broodpudding

Wanneer het kouder wordt, eet ik niets liever dan warme toetjes als broodpudding. Dit is hét ideale dessert voor het verwerken van restjes droog brood. Je kunt alle soorten gebruiken, zelfs krentenbrood, croissants of stokbrood. Mijn favoriet is de Banoffee broodpudding!

Echt lekker broodbakken dat kunnen ze hier in Zuid-Amerika niet. Elke dag haal ik verse platte broodjes, een soort dikke pitabroodjes, op de markt. Als je ze vers eet zijn ze lekker, maar bewaren kun je ze niet, want dan zijn ze de volgende keihard.

Desserts met brood

De broodjes worden hier in zakjes van vijf verkocht en aangezien er bij ons iedere dag vier broodjes doorheen gaan, hou je er dus elke dag één over. Zonde om weg te gooien én perfect voor een broodpudding! Deze variant met banaan en karamel is mijn favoriet. Zowel warm als koud waanzinnig lekker!

Banoffee Broodpudding

Ingrediënten

Voor 4 personen

 • 6-8 snee oud brood, pitabroodjes of ander oud brood
 • 350 ml volle melk
 • 150 ml room
 • 3 eidooiers
 • 2 eieren
 • 75 gr suiker
 • 2-3 bananen in plakjes
 • 25 gr zachte boter
 • vanille-extract 
 • Dulce de Leche (ca 75 gr) of karamelsaus (naar smaak)

Bereidingswijze

 1. Verwarm de melk en de room.
 2. Bestrijk ondertussen de sneedjes brood met boter. Wanneer je pitabroodjes gebruikt, breek deze dan in kleine stukjes en besmeer (voor zover mogelijk) met boter.
 3. Klop de eieren en eidooiers los met suiker en een paar druppen vanille-extract.
 4. Schenk een deel van de warme melk al roerend bij het eimengsel. Schenk terug in de pan bij de rest van de melk en roer goed door. Haal direct van het vuur. Het mengsel hoeft niet te binden.
 5. Bedek de bodem van een ingevette ovenschaal met de helft van het brood. Verdeel daarover de plakjes banaan (hou een aantal over voor decoratie) en de helft van de dulce de leche. Je kunt ook eenpersoons schaaltjes gebruiken.
 6. Dek af met de rest van het brood.
 7. Giet voorzichtig de vanilleroom over het brood. Verdeel goed en laat dit 30-45 minuten intrekken.
 8. Verwarm de oven voor op 175 graden.
 9. Bak de broodpudding in 30-35 minuten gaar. De eenpersoons porties zullen in ca 30 min gaar zijn. Een grote schaal duurt iets langer. Het is gaar wanneer de custard volledig gestold is.
 10. Eet warm of laat het afkoelen.
 11. Decoreer met nog wat plakjes banaan en de rest van de Dulce de Leche.

Over PaTESSerie

Dingen lopen altijd anders dan verwacht, ondervond foodblogger Tessa Couperus (41) aan den lijve. Momenteel reist ze al bakkend door Zuid-Amerika op zoek naar de beste ingrediënten voor haar eigen zaak. Recepten die ze tijdens haar reizen tegenkomt, deelt ze op haar blog PaTESSerie.com. En nu ook op VROUW.nl: zodat iedereen kan genieten van deze wereldse heerlijkheden, met vandaag: Arroz con Leche.