482631
Vrouw

Recept | PaTESSerie

Gemakkelijke Peruaanse Pitabroodjes met anijs

Vanuit de Peruaanse jungle verhuizen we voor een aantal weken naar de Andes. Een prachtig gebied tussen indrukwekkende bergen. Je merkt direct dat je in een ander gebied bent. Niet alleen qua uitzicht en temperatuur, maar ook qua eetcultuur! Op de markten liggen stapels brood en daar ben ik blij om!

Wij nederlanders zijn gewend om brood te eten en dat eten we dan ook best veel. Ik ben zelf ook dol op brood en de afgelopen maanden in de Peruaanse jungle heb ik dat dan ook best gemist. Natuurlijk stond er zo nu en dan wel eens een eigen gebakken brood op tafel, maar in de hitte viel dat zelf bakken niet altijd mee. Zo zie je dat de eetcultuur dus erg gebonden is aan het klimaat waar je woont.

Stapels brood

De eerste stop in de bergen is Ayacucho, een prachtige koloniale stad aan de rand van de Andes. Bij elke stad die ik bezoek beland ik, bijna automatisch, op de markt. En zo sta ik dan ook ineens tussen tafels met grote stapels brood en ik ben blij. Eindelijk weer brood en wat veel en wat ruikt het hier lekker! Ik neem de geuren allemaal even goed in me op voordat ik weer tot de orde geroepen wordt door de verkoopsters in grote witte schorten. Van wie moet ik nu het brood kopen? De ene roept nog harder dan de andere en ik besluit om de typische “Pan Chapla  te kopen. Een soort pitabroodjes die heerlijk geuren naar anijs. Iets verderop kopen we nog een stuk verse kaas en voor we het weten, zitten we te smullen van een broodje kaas.

Broodjes uit eigen oven

De broodjes blijken verassend eenvoudig om zelf te maken. Niks geen lange rijstijden en het is een prachtige gezicht om te zien hoe de broodjes in de oven opbollen. Inmiddels loop ik niet meer elke ochtend naar de markt voor brood, maar bak ik ze zelf. Ze zijn heerlijk met verse zachte kaas, zoals bijvoorbeeld schapen- of geitenkaas. Maar je kunt de broodjes ook heerlijk vullen met een salade en gestoofde kip of vlees. 

Gemakkelijke Peruaanse Pitabroodjes met anijs

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 1/4 tl gist (ongeveer 2,5 gram)
  • 25 gr suiker
  • 1,5 tl zout (7,5 gram)
  • 2,5 gram anijs
  • 350 ml water

Bereidingswijze

Deeg makenDoe alle ingrediënten, behalve het water, in een kom en meng alles goed door elkaar. Voeg net zoveel water toe totdat je een mooi deeg hebt. De 350 ml zou voldoende moeten zijn, maar afhankelijk van je bloem kun je iets meer of iets minder water nodig hebben. Stort het deeg op je werkblad en kneed het in ca 10-15 minuten tot een mooi en soepel deeg.

Rijzen

Maak een bal van een deeg, leg het in een, met olie ingevette, kom. Dek af met huishoudfolie en laat het deeg ongeveer 20 minuten op kamertemperatuur rijzen.Verwarm ondertussen de oven voor op 200C.

Vormen

Verdeel het deeg in bolletjes van ongeveer 50 gram en rol ze op een met bloem bestoven aanrecht uit tot platte ronde schijven. Leg ze op een ingevette bakplaat of een met bakpapier of siliconenmat bedekte bakplaat.

Bakken

Bak de broodjes in ongeveer 10-15 minuten goudbruin en gaar. Indien ze niet allemaal in 1x in de oven passen, kun je ze direct na elkaar bakken. Leg ze direct na het bakken op een rooster om en laat volledig afkoelen.

Over PaTESSerie

Dingen lopen altijd anders dan verwacht, ondervond foodblogger Tessa Couperus (41) aan den lijve. Momenteel reist ze al bakkend door Zuid-Amerika op zoek naar de beste ingrediënten voor haar eigen zaak. Recepten die ze tijdens haar reizen tegenkomt, deelt ze op haar blog PaTESSerie.com. En nu ook op VROUW.nl: zodat iedereen kan genieten van deze wereldse heerlijkheden, met vandaag: Arroz con Leche.