Nieuws/Vrouw
483140
Vrouw

Recept | PaTESSerie

Brood van zoete aardappel

De herfst komt er weer aan in Nederland en ik dacht dit regenachtige seizoen mooi even te ontvluchten door met de zon mee te reizen in Zuid Amerika.

Maar het weer is en blijft altijd onvoorspelbaar in het Andesgebergte en zo zat ik, na een paar prachtige zonnige weken, ineens in de regen. Kortom: tijd om binnen te blijven. En wat kun je op een gure regenachtige dag beter doen dan brood bakken? Dit brood van zoete aardappel past prima bij een kop dampende soep.

Boodschappen doen

Boodschappen doe ik in Peru dagelijks op de markt. Ik haal niet voor de hele week, ook niet voor een paar dagen, maar ga gewoon elke dag op pad. Nét als alle Peruaanse huisvrouwen. Zo kan ik iedere dag precies halen wat nodig is én heb ik de meest verse producten.

Toch loopt het soms nét iets anders dan je verwacht. Zo zijn, door het nieuwsbericht dat men alle archeologische plekken wil gaan privatiseren, 48 uur alle commerciële activiteiten gestaakt. Met andere woorden: alles ligt plat voor twee dagen! Geen bussen, geen taxi’s, geen winkels open en dus ook geen markt…

Soep met brood

Het was het guur op straat en de deuren van het hotel gingen dicht.Verplicht binnenblijven, dus. En dan sta je ook nog voor een lege (koel)kast! Gelukkig had ik de dag ervoor dit heerlijke zoete aardappelbrood gebakken en andere medewerkers van het hotel hadden nog wat restjes verse groente.

Wat doe je dan? Je zet een grote pan met water op het fornuis, maakt soep voor iedereen en deelt het brood. Zo zaten we met zijn allen een uur later allemaal achter een kop dampende soep met een heerlijk stuk zoetaardappel brood, wachtend tot het weer rustig zou worden op straat.

Brood van zoete aardappel

Ingrediënten

 • 500 gr zoete aardappel (geschild)
 • 500 gr tarwebloem
 • 1/2 tl zout
 • 2 el suiker
 • 250 ml melk
 • 80 gr boter
 • 10 gr gist

Bereidingswijze

 1. Doe de bloem met de suiker, het zout, de gist, de boter en het grootste deel van de melk in een kom en meng alles goed door elkaar. Stort het deeg op je werkblad en kneed het in ongeveer twintig minuten tot een mooi een soepel deeg. Heb je nog iets meer melk nodig? Voeg dan eetlepel bij eetlepel een beetje meer toe. Zodra je een vliesje kunt trekken, is je deeg goed gekneed.
 2. Maak van het deeg een mooie bol. Doe het in een, met olie ingevette, kom en draai het deeg even rond zodat het overal met een klein beetje olie bedekt is. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg in ongeveer 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
 3. Kook ondertussen de geschilde zoete aardappels en maak er een puree van zodra ze gaar zijn. Laat afkoelen.
 4. Wanneer het deeg voldoende gerezen is, meng je voorzichtig de zoete aardappelpuree door het deeg. Net zolang totdat goed gemengd is en je deeg egaal van kleur is. Maak opnieuw een bol van je deeg, doe het terug in de ingevette kom en zet het afgedekt met plasticfolie ongeveer 45 minuten opzij voor de 2e rijs.
 5. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
 6. Vet twee ronde bakvormen in met boter.
 7. Verdeel het deeg in 16 gelijke stukken en maak er bolletjes van. Leg de bolletjes iets los van elkaar in de ronde bakvormen en bak de broodjes in ca 30 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen op een rooster.

Over PaTESSerie

Dingen lopen altijd anders dan verwacht, ondervond foodblogger Tessa Couperus (41) aan den lijve. Momenteel reist ze al bakkend door Zuid-Amerika op zoek naar de beste ingrediënten voor haar eigen zaak. Recepten die ze tijdens haar reizen tegenkomt, deelt ze op haar blog PaTESSerie.com. En nu ook op VROUW.nl: zodat iedereen kan genieten van deze wereldse heerlijkheden, met vandaag: Arroz con Leche.