Vrouw/Columns & Opinie
486842532
Columns & Opinie

'Ik ben opeens doodsbang voor vrouwen!'

man en vrouw achter de compu

man en vrouw achter de compu

Er waait een heftige wind door de wereld van de media. Overal staan vermeende slachtoffers op die mannen met macht beschuldigen van misbruik. Columnist Patrick van Rhijn is zwaar onder de indruk en kan niet ontkennen dat al die zaken grote invloed hebben op hoe hij zich nu gedraagt. "Ik durf vrouwen geen complimentje meer te maken!"

man en vrouw achter de compu

man en vrouw achter de compu

Harvey Weinstein was de sneeuwbal die een lawine veroorzaakte en mannen in machtsposities begon te raken. Acteurs Kevin Spacey en Ed Westwick vielen en dichterbij huis ook castingdirecteur Job Gosschalk. Producent Gijs van Dam werd beschuldigd, net als Joop.nl frontman Francisco van Jole.

Aanraken

Ze moesten zich publiekelijk verdedigen tegen beschuldigingen. En dan heb ik het nog niet eens over de vele modellen die hebben aangegeven dat ze bij opdrachten en fotoshoots onheus bejegend zijn door directors, visagisten en fotografen.

Ik kan niet ontkennen dat al die verhalen invloed hebben op hoe ik met mensen - en met name vrouwen - omga. Ik ben iemand die open is en makkelijk contact maakt. In mijn communicatie met anderen praat ik niet alleen, ik raak ook aan. Gewoon een schouder of arm en ik maak graag complimenten of grapjes.

Leuk jurkje

Het is totaal onschuldig contact maken en flirten (zoals ik vind dat een brood bestellen bij de bakker ook een soort flirten is). Opmerkingen als 'Wat heb je een leuk jurkje aan' en 'Wat zie je er goed uit vandaag' zijn voor mij doodnormaal en een onderdeel van mijn levensgeluk. Want het is niet alleen fijn om complimentjes te ontvangen maar ook om te geven.

Alleen, de laatste dagen zwijg ik. Ik ben opeens doodsbang voor vrouwen en hun mening en me overbewust van mezelf. Straks denken ze er nog iets verkeerds van! En ik heb in mijn omgeving veel meer mannen (en vrouwen) gehoord die er zo over denken.

Openbare terechtstellingen

Ik ben geremd, mijn spontaniteit kwijt. Een beetje zoals na de aanslagen op de Twin Towers toen reizigers in iedere Arabisch uitziende medepassagier een terrorist meenden te herkennen. Totaal ongefundeerd en onterecht natuurlijk, maar de gedachte is er.

Er is echter een grote winst te behalen via de door Katja Schuurman en John van den Heuvel terecht bekritiseerde openbare terechtstellingen die nu in de media plaatsvinden van bijvoorbeeld Job Gosschalk.

Stop, houd op

Het is middeleeuws, maar de cultuuromslag die binnen handbereik is is me ook veel waard. Dat niemand het ooit nog in zijn/haar hoofd haalt om zijn/haar positie te misbruiken of over grenzen te gaan.

Ik leer mijn kinderen dat hun lijf van hen is en het lijf van ieder ander van die ander. En dat als iemand je aanraakt op een manier die je niet wilt dat je krachtig 'Stop houd op, ik wil het niet!' zegt. En dat je ook moet luisteren als een ander dat tegen jou zegt. Het gaat om respect voor jezelf en anderen.

Handvatten

We hebben volgens mij enorm veel behoefte aan voorlichting op dat gebied, aan handvatten en voorbeelden van wat wel en wat niet mag. En daarin zie ik een grote rol weggelegd voor dezelfde media die nu de beschuldigingen brengen.

De nu heersende openheid moeten we kritisch koesteren, zodat slachtoffers zich vanaf nu veel sneller uit durven spreken tegen misbruik, omdat ze zich gesteund voelen door al die verhalen van anderen.

Zo bedenken types die hun handjes of opmerkingen of andere zaken niet thuis kunnen houden zich wel twee keer voor ze grenzen overgaan. Want hoe geweldig zou dat zijn? Dat een dader beseft dat hij/zij er vandaag misschien mee wegkomt, maar dat hij/zij morgen toch aan de beurt is.

Maak jij iets bijzonders mee en wil je dat met ons delen?

Stuur dan een berichtje.